Χρήστος Ρόκος: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ανάταξη της χώρας»

από Χρήστος Ρόκος
sms

Για το εκλογικό διακύβευμα και το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα ώστε να χτίσει μια προοδευτική διακυβέρνηση για τη χώρα, αναφέρεται στη συνέντευξή του στην «Π» ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Ρόκος.  Μιλάει και για την δική του βουλευτική υποψηφιότητα, τονίζοντας πως «το μήνυμα που θα ήθελα να κοινωνηθεί συνίσταται σε μια φράση, με την οποία αξιολογώ πως μπορεί να ταυτιστεί κάθε πολίτης: “Νέα γενιά, νέα προοπτική, νέα αρχή!”»

 

 

 

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα πού «βλέπει»; Διότι η συμμετοχή Αντώναρου στα ψηφοδέλτια και την ίδια ώρα το κάλεσμα σε συνεργασία με τον Βαρουφάκη, δεν ξέρω πόσο συνάδουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσβλέπει πάντα σε ένα προοδευτικό μέλλον, πιο συνεκτικό, πιο πολυφωνικό, πιο δημιουργικό και ως εκ τούτου πιο ευοίωνο από αυτό που προδιαγράφεται σήμερα… Γι’ αυτό ψήφισε και τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Ενός συστήματος που εγκολπώνει και δίνει ουσιαστικό βήμα σε κάθε φωνή που έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός, χωρίς να γίνεται απλά μια ενοχλητική ηχώ. Δεδομένου αυτού ως ΣΥΡΙΖΑ καλούμε σε συνεργασία όλα τα προοδευτικά κόμματα της χώρας και τους ανθρώπους που τα απαρτίζουν, επιδιώκοντας να επαναφέρουμε ουσιαστικά δημοκρατικές διαδικασίες, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να λειτουργούν λίγο θολά στη χώρα μας.

Έχοντας ως γνώμονα την ενότητα και αντικρύζοντας έναν άνθρωπο ικανό και διατεθειμένο να προσφέρει στο δημόσιο διάλογο και στην πρόοδο της χώρας, είναι αν μη τι άλλο λογικό να τον υποδεχθούμε και να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Δεδομένων αυτών είναι ευπρόσδεκτος ένας πολίτης, ο οποίος έχει ενδιαφέρον και εμπειρία στην πολιτική, δύναται να υπερβεί τις συνήθεις ιδεοληψίες και ασκώντας εποικοδομητική κριτική να στηλιτεύσει μια κυβέρνηση και μάλιστα στον πρωθυπουργό της που έχει προδήλως αποτύχει στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

 

«Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών». Πως; Δεν μοιάζει με σύνθημα του 2015;     

 Δυστυχώς, με τη διακυβέρνηση της ΝΔ βρισκόμαστε σε εφάμιλλο αδιέξοδο σημείο που βρισκόμασταν το 2015. Αυτό, όμως, το οποίο είπε ο κ. Τσίπρας ήταν «Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ένα δίκαιο αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος». Επί της ουσίας, δηλαδή, ότι αυτή τη στιγμή προβληματίζει τους Έλληνες πολίτες.
Πώς θα ζήσω με το μισθό που παίρνω;
Σίγουρα όχι με 200 ευρώ, όπως είχε κάποτε ισχυριστεί ο νυν Υπουργός Ανάπτυξης.
Πώς θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στην πληρωμή λογαριασμών και στα ψώνια του μήνα;
Σαφώς το καλάθι του νοικοκυριού δε συνιστά παρά μια σταγόνα στον ωκεανό.
Πώς δε θα χάσω όλα όσα μοχθούσα τόσα χρόνια, επειδή δεν μπορώ να ανταποκριθώ επαρκώς στο δίλημμα να βιοποριστώ ή να πληρώσω το χρέος;
Μάλλον θα πρέπει απλά να βάλουμε πάλι πλάτη και να συνηθίσουμε πρακτικές που δε θα θέλαμε, γιατί όλα τα παραπάνω μας ενοχλούν και μας προβληματίζουν βαθιά!
Γι’ αυτό στοχεύουμε σε ενίσχυση του εισοδήματος, σε αντιστροφή των πληθωριστικών τάσεων, σε θεσμικές παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών, μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα, προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και σε ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, καθώς και φορολόγηση των υπερκερδών σε εταιρίες ενέργειας και πετρελαίου. Χωρίς πολιτικές ολιγοπωλίων και λόμπι στοχεύουμε στην πραγματοποίηση της Δικαιοσύνης παντού.

 

Ζητάτε να είστε πρώτο κόμμα και να οικοδομηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση; Με ποιον; ΚΚΕ και Μέρα25 αρνούνται και το ΠΑΣΟΚ θέτει προϋπόθεση να είναι άλλος πρωθυπουργός του κ. Τσίπρα, κάτι που αρνείστε εσείς.

Αυτό που επιζητούμε όλοι είναι αποτελεσματικότητα για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας μέσω συναινετικών και συνδιαμορφούμενων θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων, απέναντι στη δυστοπία που δημιούργησε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που ο στόχος είναι κοινός διερωτώμαι για ποιο λόγο να αρνηθεί κανείς την συνεργασία;

Σαφώς, κρίσιμη μεταβλητή για την επίτευξη προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι να υπάρξει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση και σεβασμός στην βούληση του ελληνικού λαού. Πράγμα το οποίο δεν μπορεί να συμβεί αν το κόμμα που θα αποτελέσει τον κορμό της νέας διακυβέρνησης δεν αναδειχθεί νικητής των εκλογών.

Δε χωρά αμφιβολία πως σεβασμός στο αποτέλεσμα σημαίνει ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον άνθρωπο που ανέδειξε η εκλογική διαδικασία, αλλά και διάθεση συνεργασίας και διαλόγου από όλους τους επιλεγέντες από τον ελληνικό λαό. Άλλωστε, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιδράσει καθοριστικά στη στάση όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και αν μη τι άλλο οι δεύτερες εκλογές δεν είναι προς όφελος ούτε της χώρας, ούτε των μικρότερων κομμάτων. Το πραγματικό δίλημμα θα τεθεί επί τάπητος την επομένη των εκλογών και εκεί θα αποδειχθεί ποιος είναι έτοιμος να αντικρίσει την πολιτική ευθύνη και να εκτελέσει το καθήκον του απέναντι στη λαϊκή εντολή.

 

Τι διακυβεύετε κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές;     

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντοπίζεται συνολικά στο πολιτικό πεδίο. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας απαντούν στην δυσλειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών και στο όποιο ενδεχόμενο έλλειμμα δημοκρατίας. Σκοπός, ως προείπα, είναι η επίτευξη ενός δημοκρατικού, αποτελεσματικού, πολυφωνικού συνόλου, που θα συνδιαλέγεται εποικοδομητικά και θα απεγκλωβίσει τη χώρα από ιδεοληπτικές, αδιέξοδες στρατηγικές και μεθόδους. Εμφανώς, η αποτυχία του επιτελικού κράτους, τα αποκαλυπτήρια της απαξίωσης οτιδήποτε «δημοσίου», η παντελής έλλειψη αξιοκρατίας και αδυναμία ουσιαστικής διαχείρισης κρίσεων αποκαλύπτουν το πραγματικό διακύβευμα των φετινών εκλογών. Το οποίο δεν είναι άλλο από το να καταφέρει η Ελλάδα και οι πολίτες της μέσω των θεσμικών διαδικασιών να μπορέσουν ονειρευτούν ξανά την εξέλιξή τους, την ανάταξη της χώρας και να δουν ένα καλύτερο αύριο να γίνεται πραγματικότητα.

 

Ποιο είναι το μήνυμα σας ως για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης;    

Το μήνυμα που θα ήθελα να κοινωνηθεί συνίσταται σε μια φράση, με την οποία αξιολογώ πως μπορεί να ταυτιστεί κάθε πολίτης: “Νέα γενιά, νέα προοπτική, νέα αρχή!”

Νέα γενιά, η πλέον αναγκαία μεταβλητή, γιατί τίποτα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αν αυτή δεν αναλάβει δράση με στόχο την αλλαγή της χώρας.

Νέα προοπτική, δηλαδή η επιτακτική ανάγκη ανασύστασης των δημοκρατικών διαδικασιών και εφαρμογής του κράτους δικαίου, που θα προωθεί συγχρόνως μια ανθρωποκεντρική ατζέντα προς μια κοινωνία που συνεχώς φτωχοποιείται, βρισκόμενη στη δίνη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Νέα αρχή, δηλαδή η πρώτη ευκαιρία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ να κυβερνήσει με καθεαυτό πρόγραμμά του. Δίχως τους περιορισμούς της τρόικας και με αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία, είναι θα έλεγε κανείς ο πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η αισιοδοξία για ένα προοδευτικό αύριο.

Επομένως, το μήνυμα που έχω να δώσω είναι και οι λόγοι, για τους οποίους αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 6-5-2023)