Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί με κέρδη 1,25%

από Team MyPortal.gr
sms

Συνεχίστηκε η αγοραστική φρενίτιδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το κλίμα στο εξωτερικό βελτιώθηκε μετά τη καταρχήν συμφωνία για το ύψος του χρέους στις ΗΠΑ.

Έτσι με το κλίμα έξω να μη δημιουργεί ανησυχίες και παρά την αργία σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγοραστές ήταν και σήμερα επιθετικοί οδηγώντας το Γενικό Δείκτης και δεκάδες μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα οι τραπεζικές μετοχές πήραν τις απαραίτητες ανάσες διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά τους, άρα ο Γ.Δ. ενισχύθηκε 1,25% χωρίς τη συνεισφορά τους. Άκρως πειστική η κίνηση της αγοράς και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το momentum που έχει διαμορφωθεί.

Η ελληνική αγορά δείχνει να προεξοφλεί πως το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα επιβεβαιωθεί και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου και θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, από μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, φιλική προς τις επενδύσεις, που θα ωθεί την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα ενισχύσει τις προσδοκίες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν αφενός τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αφετέρου οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ καθημερινά υπογράφονται νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και φημολογούνται ακόμα περισσότερες.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια προεξοφλούν ότι μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που ήδη έχει αντανάκλαση σε όλα τα assets της χώρας, εντός και εκτός χρηματιστηρίου, με τα ομόλογα να δείχνουν πιο «ασφαλή εικόνα» από χώρες που έχουν βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά ομολόγων υποδέχθηκε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις καθώς, σύμφωνα με διαχειριστές, σηματοδοτούν πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μετά τις δηλώσεις των οίκων αξιολόγησης ότι «υπό αυτές τις πολιτικές συνθήκες, θα προχωρήσουν μετά τις εκλογές στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα».

Οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας ως μια κανονική χώρα της ευρωζώνης, με ισχυρό τραπεζικό σύστημα, αναβαθμισμένες υποδομές και ρυθμούς ανάπτυξης που θα προσεγγίζουν, ή και θα υπερβαίνουν το 3%. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές τελούν υπό διαπραγμάτευση με ελκυστικούς δείκτες, διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο, έχει αρχίσει να διαχέεται και εκτός τραπεζών  ή των λίγων μετοχών που πρωταγωνιστούσαν μέχρι πριν λίγες μέρες. Σήμερα 98 μετοχές ενισχύθηκαν και μόλις 30 υποχώρησαν.

Για την εβδομάδα που ξεκίνησε και η οποία θα χαρακτηριστεί και από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI στις 31/5 με την είσοδο Autohellas και Ελλάκτωρ στον Small Cap και με ισχύ από τη συνεδρίαση της 1/6, παραμένει ζητούμενο η σταθεροποίηση της καθαρής αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και η συνέχιση της διάχυσης του ενδιαφέροντος σε περισσότερους τίτλους, ανεξαρτήτως κεφαλαιοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 1.240,22 μονάδες (+1,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.236,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,25%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 97,8 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα», αλλά χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός αφού ήταν αργία σήμερα σε ΗΠΑ και Αγγλία. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean 5,69%, Motor Oil 5.25% με την αγορά να περιμένει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αύριο, Σαράντης 4,32%,HelleniQ Energy 3,91%, Ελλάκτωρ 3,41% και ΕΛΧΑΕ 2,54%. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν Eurobank -1,04%, Coca Cola 0,64%, Πειραιώς 0,57% και Alpha Bank 0,35%.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν Austriacard με άνοδο 7,44%, Performance 5,94%, Κυριακούλης 5,56%, Άβαξ 5,02%, ΕΧΑΕ 4,55%, Dimand 4,45% και AS Company 4,35%

Σήμερα, οι Alpha Truse ΑΕΔΑΚ διαπραγματεύτηκαν χωρίς το μέρισμα ύψους 0,2188 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).