Χρηματιστήριο Αθηνών: Στάση αναμονής ενόψει εκλογών

από Team MyPortal.gr
sms

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με ελεγχόμενες απώλειες, αυτή που διεξήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, όμως μετά τις 14.00 και αφού είχαν λήξει τα συμβόλαια Απριλίου στην αγορά παραγώγων, οι αγοραστές πήραν λίγο περισσότερες πρωτοβουλίες και ίσως και κάποια περισσότερα «στοιχήματα» για το αποτέλεσμα της Κυριακής, ο γενικός δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο, ακολούθησαν διακυμάνσεις και θετικό τελικό κλείσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.126,08 (-0,36%) και 1.134,5 μονάδων (+0,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.132,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 95 εκατ., από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,85%.

Παρά το τελικό θετικό πρόσημο, ήταν περισσότερο από ευδιάκριτο ότι οι επενδυτές διατήρησαν την αμυντική τακτική των τελευταίων ημερών, με μειωμένες κινήσεις trading, καθώς τα περισσότερα από τα ενεργά χαρτοφυλάκια δεν έδειξαν διάθεση ανάληψης μεγαλύτερου επενδυτικού ρίσκου, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις και το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη, το γεγονός ότι μετά τις 14.00 αυξήθηκε κάπως η ροή των εντολών στο Χ.Α., είναι μία ένδειξη ότι οι πιο τολμηροί traders προχώρησαν σε επιφυλακτική αύξηση θέσεων, ποντάροντας σε εκλογικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στις διεθνείς αγορές, καθώς επικρατούν οι αισιόδοξες απόψεις, βασιζόμενες στα καλά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις προσδοκίες για αίσια έκβαση, όσον αφορά το όριο του ομοσπονδιακού χρέους στις ΗΠΑ.

Από την άλλη και σήμερα δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι εκτιμούσαν σαν πιθανές τις επιθετικότερες μειώσεις θέσεων, από χαρτοφυλάκια που θα επεδίωκαν να μην βρεθούν με μετοχές στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., δεν ξέφυγαν από τα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αναζητώντας «φρέσκες επενδυτικές επιλογές», ενώ την ίδια ώρα συνέχισαν να απέχουν από το Χ.Α. οι θεωρούμενοι «κωδικοί λιανικής».

Εν τω μεταξύ, η γαλλική Société Générale και η ολλανδική ING, παρέθεσαν τις τελευταίες σκέψεις τους λίγες ώρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τη γαλλική τράπεζα, «το πολιτικό αδιέξοδο είναι πιθανό μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, το οποίο θα εμποδίσει την πρόοδο αναβάθμισης της αξιολόγησης». Αντίθετα, η ING «δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, ειδικά αν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν».

Την πιθανότητα επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής με αντίκτυπο στην πορεία της ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας από μία ασταθή κυβέρνηση, ή από ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο ενόψει των εκλογών, υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αξιοσημείωτα κέρδη οι Alpha Bank (+1,35%), ΟΠΑΠ (+1,73%), Aegean Airlines (+1,01%), Mytilineos (+2,24%) και με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι HelleniQ Energy (-2,15%) και Σαράντης (-1,77%).

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι αναλώθηκαν σε κινήσεις πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος. Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν θετικά οι Q&R (+3,16%), DIMAND (+2,64%), Ακρίτας (+19,15%), Frigoglass (+4%) και Κρι Κρι (+2,57%).