Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά με αγορές της τελευταίας στιγμής

από Team MyPortal.gr
sms

Σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, αναλώθηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές προσήμων και με τους αγοραστές να αναδιατάσσουν δυνάμεις, κατοχυρώνοντας σημαντικά κέρδη και αναζητώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Αυτά μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, όπου οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο ΓΔ έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 9ετίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.253,01 (+0,19%) και 1.245,02 μονάδων (-0,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1258,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 165,5 εκατ., από τα οποία τα 57,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Μικτά πρόσημα, οριακές μεταβολές και επιφυλακτικό το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, μικρή μείωση 0,1% κατέγραψε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2023 από το προηγούμενο τρίμηνο. Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ είχε συρρικνωθεί 0,1% και το τελευταίο τρίμηνο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι η ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση, καθώς συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. στην ευρύτερη περιοχή των 1.250 – 1.260 μονάδων θα συνεχιστούν για κάποιες συνεδριάσεις οι αναδιατάξεις – αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αναζήτηση νέων θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενώ σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθούν τα πακέτα αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

Ταυτόχρονα παραμένει ζητούμενο αν θα συνεχιστεί η διάχυση ρευστότητας, προς μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων με καλά θεμελιώδη.

Εν τω μεταξύ, πέρασε μέσω του χρηματιστηρίου το «πακέτο» του 7,5% της Epsilon Net στην Εθνική Τράπεζα. Τo «πακέτο» άλλαξε χέρια σε τιμή 7,49 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 30,446 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν όσοι προχωρούν σε «profit taking», δεν χαρακτηρίζονται από βιαστικές – επιθετικές κινήσεις και έτσι οι αγοραστές κρατάνε, μάλλον εύκολα, τα κεκτημένα των τελευταίων ημερών που είναι και υψηλά 9ετίας για τον γενικό δείκτη.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο το βράδυ ο οίκος Fitch θα δημοσιεύσει το προγραμματισμένο report του για την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και με τους περισσότερους αναλυτές να θεωρούν σαν επικρατέστερο σενάριο, αυτό της αλλαγής του outlook από «σταθερό», σε «θετικό».

Στο μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες, όπως και οι εκτιμήσεις των διοικήσεών τους, έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum για τις περισσότερες εταιρείες (η κερδοφορία όσων εταιρειών έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ).

Υψηλά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης (+7,96%) διαβλέπει η Eurobank Equities σε έκθεσή της. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, με βάση τα μοντέλα της, η εισηγμένη «αξίζει» μεταξύ 320 και 440 εκατ. ευρώ, με την εσωτερική αξία της μετοχής να διαμορφώνεται στα 8,5 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει EΒITDA ύψους 46,7 εκατ. ευρώ φέτος, με τα έσοδα να υποχωρούν 1% στα 389 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι από το 2024 και μετά αναμένεται σταδιακή βελτίωση, με την εταιρεία να εκτιμάται ότι θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη κοντά στα 50 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Η Eurobank προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 13%, έως το 2028.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που και σήμερα απέσπασε την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Πειραιώς (+1,37%), Mytilineos (+2,15% και κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό), Jumbo (+1,18%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,68%), Ελλάκτωρ (+1,67%), ΕΥΔΑΠ (+1,19%), Lamda Development (+2,07%), Motor Oil (+1,37%) και TITC (+1,09%).

Με απώλειες οι Coca Cola (-0,50%), Quest (-0,16%) και ΟΤΕ (-1%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά οι Foodlink (+10%), Πλ. Θράκης (+7,96%), Μαθιός (+5,06%), Τεχν. Ολυμπιακή (+5,33%) και Centric (+5,17%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, οι μετοχές PREMIA (-0,93%), ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή (καθαρό ποσό)