Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 0,18% με επιλεκτικές κινήσεις

από Team MyPortal.gr
sms

«Παιχνίδι κέντρου» θύμισε η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη, εν μέσω συνεχών εναλλαγών προσήμων, να κρατάει επαφή με τα υψηλά τρέχοντος έτους και τα υψηλά 9ετίας και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με οριακές απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.139,84 (+0,30%) και 1.133,0 μονάδων (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.134,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,18%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 79,5 εκατ., από τα οποία τα 7,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Χωρίς διαθέσεις σημαντικών ημερήσιων μεταβολών, οι περισσότεροι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται σε Alpha Bank (-1,81%), ΔΕΗ (-1,89%), Ελλάκτωρα (-1,93%), HelleniQ Energy (+1,22%), Motor Oil (+2,08%), ΕΛΧΑ (-2,24%), ΟΠΑΠ (-1,88%), Σαράντη (-4%) και Autohellas (-3,41%).

Σαφώς πιο επιφυλακτική η σημερινή εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, μετά το χθεσινό ράλι, συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ δεν άλλαξε η εικόνα συναλλακτικής απαξίωσης στους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου η μετοχή της Cenergy (+1,42%), πιστώθηκε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και σήμερα στην αγορά συνεχίστηκαν οι σύντομες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, καθώς κάποιοι επέλεξαν να μειώσουν θέσεις και να πάρουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, όμως οι κινήσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν προβλημάτισαν τους «long», ούτε έβαλαν σε δοκιμασία τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις.

Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν πλέον από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και η προσοχή των επενδυτών εύλογα θα εστιάσει στο αποτέλεσμα της κάλπης από το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, θα εξαρτηθεί η μακροπρόθεσμη πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Επόμενο είναι αυτός ο τελευταίος παράγοντας, από μόνος του, να διατηρήσει την επιφυλακτικότητα από πλευράς αγοραστών και πωλητών, ενώ ανάλογα με τις εκτιμήσεις και στις συνεδριάσεις που απομένουν, θα σημειωθούν μειώσεις, ή ενισχύσεις θέσεων.

Σαφώς πιο ουσιαστικές οι κινήσεις από Δευτέρα όπου, σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η αγορά θα δώσει σαφέστερα δείγματα γραφής για τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η ροή δημοσίευσης των ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, το υπουργείο Οικονομικών είδε με ικανοποίηση το εαρινό report της Κομισιόν για τις προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% το 2023, ενώ ασταμάτητο δείχνει το μπαράζ των θετικών εκθέσεων, από τους ξένους οίκους, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πιο αισιόδοξους να «βλέπουν» ήδη την επόμενη τεχνική αντίσταση των 1.150 μονάδων.

Η προσοχή και στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, που εξακολουθεί να προκαλεί εκνευρισμό στις διεθνείς αγορές. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 1η Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει λύση, αλλιώς το αμερικανικό δημόσιο θα χρειαστεί να κηρύξει μερική στάση πληρωμών, όπως έχει δηλώσει η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η σημερινή δημοπρασία 10ετών και 15ετών ομολόγων που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές έφθασαν τα 2,187 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση του 10ετούς, παρά την άνοδο των επιτοκίων, η απόδοσή του διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο (3,98%) από το κουπόνι του ομόλογου (4,25%) που είχε επιτευχθεί στις 24/1/2023 όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ομόλογο. Η απόδοση του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,14%.

Από την άλλη, σε επικαιροποίηση των προβλέψεών της για τα μεγέθη, τις συστάσεις και τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Citigroup, ενώ εκτιμά ότι θα προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2023. Η τιμή – στόχος που δίνει για την Alpha Bank παραμένει στα 1,50 ευρώ και η αξιολόγησή της για τη μετοχή παραμένει στο «Buy».

Η Citigroup για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί την τιμή – στόχο στα 6 ευρώ, παρότι αναβαθμίζει τη σύσταση σε «buy». Η τιμή-στόχος για την Πειραιώς διαμορφώνεται στα 2,9 ευρώ με σύσταση «buy».

Συνεχίστηκε η αδιάφορη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι MIG (+29,93%), ACAG (+3,51%), Profile (+2,41%) και Performance (+2,08%).