Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες 0,88% και οι πωλητές έκαναν το «4Χ4»

από Team MyPortal.gr
sms

Παρά το ήπιο ανοδικό ξεκίνημα και σήμερα, πολύ γρήγορα, οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο γενικός δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας, προσθέτοντας την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.429,91 (+0,27%) και 1.412,57 μονάδων (-0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.413,54 μονάδες (-0,88%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 85,5 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

«Τεχνικά η διάσπαση των 1.425 – 1.420 μονάδων, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την αγορά, που θα περιπλέξει τη βραχυπρόθεσμη τάση» τονίζουν οι αναλυτές. Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συγκρατημένα αισιόδοξους, «ενδεχομένως η αγορά να πάρει τα πάνω της αφού ολοκληρωθεί το placement για τη μερική αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα. Μέχρι τότε οι αγοραστές θα συνεχίζουν να ‘παίζουν άμυνα’, για να έχουν ρευστότητα την κατάλληλη στιγμή».

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση έχει περάσει στον έλεγχο των πωλητών, καθώς το Χ.Α. όχι μόνο συνεχίζει να μην βρίσκει τον καταλύτη, προκειμένου να ξεπεράσει τις «στοιχειωμένες» 1.450 μονάδες και κυρίως να κινητοποιήσει ροή φρέσκου χρήματος στην αγορά, αλλά σήμερα χάθηκε και η θεωρούμενη, ισχυρή, στήριξη των 1.420 μονάδων.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην «ετυμηγορία» της Moody’s. Ο αμερικανικός οίκος θα αξιολογήσει τη χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου, το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο μοναδικός από τους αναγνωρισμένους οίκους ο οποίος δεν έχει ανεβάσει την Ελλάδα στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Πάντως, τα θετικά νέα δεν λείπουν, υπάρχουν deals και επιχειρηματικές εξελίξεις, ανακοινώνονται καλά αποτελέσματα, καταγράφεται μπαράζ αναβαθμίσεων από ξένους επενδυτικούς οίκους, ενώ οι εισηγμένες θα μοιράσουν μερίσματα που ενδέχεται να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, αλλά όλα αυτά συνεχίζουν να μην έχουν θετικό αντίκτυπο στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε διεθνές επίπεδο, ορόσημο αποτελεί η αυριανή ημέρα καθώς η ΕΚΤ προβλέπεται ότι θα προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της για φέτος, μετά από εκείνη του περασμένου Ιουνίου. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετυμηγορία της Federal Reserve μία εβδομάδα αργότερα (συνεδριάζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου). Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ του 5,25% με 5,50%, που βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023.

«Κλειδί» θα αποτελέσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν σήμερα και σύμφωνα με τα οποία, «στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2024, από 2,9% τον Ιούλιο (οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,6%), ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3%, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αύξηση 0,2%».

Διατηρεί την «ουδέτερη» στάση της στις ελληνικές μετοχές η JP Morgan, τις οποίες και είχε υποβαθμίσει από «overweight» τον περασμένο Ιούλιο. Ο κύριος λόγος, όπως επισημαίνει, είναι ότι δεν βλέπει άλλους καταλύτες και ότι το recovery trade των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, δηλαδή το στοίχημα της ανάκαμψής τους, έχει διανύσει τον δρόμο του, καθώς οι αποτιμήσεις τους έχουν σε μεγάλο βαθμό κλείσει το «χάσμα» με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,28%), Eurobank (-1,01%), Εθνική (-1,03%), Viohalco (-1,60%), Coca Cola (-1,82%), Lamda Development (-2,12%), Cenergy (-1,98%), Ελλάκτωρ (-2,52%), ΕΛΧΑ (-1,65%), ΟΠΑΠ (-1,64%).

Με θετική μεταβολή οι ΟΤΕ (+0,47%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,21%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «ORILINA PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.» (-1,54%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0228613745 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).