Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρέθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, για το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, κινούμενος μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με το Χ.Α. να εναρμονίζεται με την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο, εξασφαλίζοντας το θετικό πρόσημο του δείκτη. Η εικόνα άλλαξε προς το τέλος των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας.
Σύμφωνα με αναλυτές, «η επιστροφή των αγοραστών στο Χ,Α. στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές και κατά κύριο λόγο σε αυτήν της Εθνικής Τράπεζας, επανάφερε τον γενικό δείκτη πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 1.450 μονάδων και τόνωσε την αξία των συναλλαγών, μετά την παρατεταμένη υποτονικότητα του καλοκαιριού. Όμως το εν λόγω επίπεδο πρέπει να ”δουλευτεί”, μέχρι να προκύψει ο επόμενος καταλύτης, που θα δώσει ώθηση για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα».
Το θετικό για το Χ.Α. είναι το γεγονός ότι πέραν των τραπεζικών μετοχών, και αρκετοί ακόμη τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σημείωσαν κέρδη, μία κίνηση που, σύμφωνα με τους αναλυτές, δικαιολογείται και από την ιδιαίτερα θετική πορεία που καταγράφεται στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, που ανακοινώνουν οι περισσότερες εισηγμένες.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, «η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1.450 μονάδων είναι σημαντική εξέλιξη και ανοίγει τον δρόμο προς τις 1.473 μονάδες. Σημαντικό, τεχνικά, να μην χαθούν οι 1.438 μονάδες, σε περίπτωση αναπάντεχης διόρθωσης».
Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια αγορά δείχνει σημάδια αφύπνισης, αλλά μένει να φανεί αν θα εκμεταλλευτεί το θετικό, διεθνές, momentum, για να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.
Από την άλλη, παραμένει ο προβληματισμός για την εικόνα που παρουσιάζει μεγάλο κομμάτι του ταμπλό σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίζεται η αναζήτηση αγοραστών, έστω και αν η σημερινή εικόνα ήταν αισθητά καλύτερη των αμέσως προηγούμενων.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς απομένουν μόλις τρεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. «Κοιτάζοντας τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σήμερα, είναι σχεδόν σαν να μην υπήρξε ποτέ ελληνική οικονομική κρίση. Ωστόσο, μια ”κληρονομιά” της κρίσης παραμένει: οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs), οι οποίες δεν αποτελούν εμπόδιο για τη σταδιακή υψηλότερη διανομή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες», τονίζει η JP Morgan. Σημειώνεται πως για την Alpha Bank δίνει τιμή – στόχο τα 2,30 ευρώ, για την Eurobank τα 2,80 ευρώ, για την Εθνική τα 9,70 ευρώ και για την Πειραιώς τα 5,90 ευρώ, όλες με σύσταση «overweight».
Εν τω μεταξύ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,85% ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που διενέργησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 1.062 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,12 φορές. Σημειώνεται ότι η απόδοση στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων εξαμήνου στις 24 Αυγούστου είχε διαμορφωθεί στο 3,09%.
Ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.449,14 (-0,34%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1.462,06 μονάδες (+0,55%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 115 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή μόνο οι Aegean Airlines (-0,75%), Coca Cola (-0,31%), Lamda Development (-0,53%), Jumbo (-0,24%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,79%), Ελλάκτωρ (-0,41%), ΕΥΔΑΠ (-0,35%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,15%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Εθνική (+2,08%), Viohalco (+1,89%), Motor Oil (+1,44%), TITC (+1,49%), ΕΛΧΑ (+3,83%), ΟΤΕ (+2,19%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+10%), Frigoglass (+9,71%), Foodlink (+5,44%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,81%).