Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 1,32% παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα

από Team MyPortal.gr
sms

Τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, ή εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν (αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου η Eurobank), είχαν σαν αποτέλεσμα την επιστροφή των αγοραστών στο τραπεζικό ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +4,35% του τραπεζικού δείκτη.

Έτσι και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που το θέλουν να κρατάει επαφή με τα υψηλά τρέχοντος έτους, ή να προσπαθεί να κινηθεί και λίγο ψηλότερα, την ώρα που τα δημοσκοπικά ευρήματα και τα μετεκλογικά σενάρια μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία.

Μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και η προσοχή των επενδυτών εύλογα έχει εστιάσει στο αποτέλεσμα της κάλπης. Εύλογα κάποιοι θα περίμεναν στάση αναμονής και απουσία διάθεσης ανάληψης ρίσκου, η κίνηση της σημερινής συνεδρίασης, με το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, διέψευσε τις προσδοκίες.

Όλα τα παραπάνω, δεν εμπόδισαν και σήμερα τους τίτλους των Autohellas (+1,73%) και Cenergy (+3,47%), να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Παραμένει ερωτηματικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, που συνεχίζει να δείχνει ιδιαίτερα επιφυλακτικό, οι επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, αλλά και το θέμα που αφορά το «ταβάνι» του χρέους στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, «μεγάλη συμφωνία» στη Βόρεια Αμερική για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Energy & Metals (+1,91%), Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg. Από την άλλη, δεν έχουν σταματημό οι θετικές εκθέσεις για την εγχώρια οικονομία, αλλά και για επιμέρους μετοχές, από τους ξένους επενδυτικούς οίκους και όχι μόνο.

Οι γενικές εκλογές της 21ης Μαΐου ενέχουν αβεβαιότητα, αλλά η Barclays δεν αναμένει από την επόμενη κυβέρνηση να αναιρέσει τις προόδους που έχουν επιτευχθεί από το 2015.

Σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου για την Τράπεζα Πειραιώς στα €3/μτχ., έναντι 2,95 σε προηγούμενη εκτίμησή της, προχώρησε η Deutsche Bank, στον απόηχο και των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «Buy».

«Long» θέσεις στις ελληνικές τράπεζες συστήνει στους επενδυτές η Goldman Sachs επισημαίνοντας πως «από μακροοικονομική προοπτική ο ελληνικός κλάδος είναι απόλυτα ελκυστικός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της περιοχής των αναδυόμενων αγορών, με τις μετοχές του να είναι σημαντικά υποτιμημένες».

Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.116,33 (-0,47%) και 1.137,65 μονάδων (+1,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.136,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,32%.

Το σημερινό κλείσιμο του γενικού δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 9ετίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+2,59%), Eurobank (+5,27%), Εθνική (+5,06%), Πειραιώς (+3,93%) και Aegean Airlines (+2,83%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρ (-2,59%), Motor Oil (-1,21%) και Jumbo (-1,79%).

Frigoglass (+3,85%), Enterfoft (+4,65%), Fourlis (+2,10%) και Performance (+2,95%), κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π. (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,30 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).