Σε πτωτική τροχιά και με ελεγχόμενες απώλειες, ακολουθώντας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κινήθηκε στο πρώτο μέρος των συναλλαγών ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτική κατοχύρωση κερδών για ορισμένους τίτλους και τον ΓΔΧΑ να προσπαθεί να διαχειριστεί τόσο επιφυλακτικό ευρωπαϊκό κλίμα, όσο και τις κινήσεις «profit taking».
Η εικόνα άλλαξε στα τελευταία 90 λεπτά της συνεδρίασης, καθώς οι λίγοι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, παρά το γεγονός ότι εντάθηκαν οι απώλειες στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με αναλυτές, «έχει βελτιωθεί ελαφρώς η ψυχολογία μετά την καθοδική επίσκεψη των επιπέδων των 1.381 μονάδων, αλλά η άνοδος δεν δείχνει να μπορεί να διευρυνθεί, στην παρούσα, σε περισσότερους τίτλους, εάν δεν βελτιωθεί η ρευστότητα. Λογικό, εν μέρει, να υπάρχουν κινήσεις μέτριων ρευστοποιήσεων, με τους βραχυπρόθεσμους να προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, χωρίς όμως να εμφανίζεται το κρίσιμο μέγεθος που θα μπορούσε να ανησυχήσει αυτήν την συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Πρώτος στόχος η παραμονή του γενικού δείκτη πάνω από τις 1.420 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοινώθηκαν και το αναβαθμισμένο guidance των διοικήσεων, σε συνδυασμό με τις προαναγγελίες για αυξημένα μερίσματα και ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ημερήσιος τζίρος έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, με τον τραπεζικό κλάδο να κυριαρχεί σε τζίρους και αποδόσεις, επιβεβαιώνοντας ότι είναι αυτός που οριοθετεί καταλυτικά το κλίμα στην εγχώρια αγορά».
Από την άλλη, παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση των 1.430 – 1.435 μονάδων, ώστε ο ΓΔΧΑ να επιστρέψει μέσα στη συνήθη περιοχή συσσώρευσης των τελευταίων μηνών, πέριξ των 1.450 μονάδων.
Την ίδια ώρα, χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής αλλαγής, παραμένει η επιφυλακτική εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Bloomberg, «οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατέληξαν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου στη Γερμανία».
Σε αυτό το περιβάλλον στην Ευρώπη και στο Χ.Α. οι traders είχαν κάθε λόγο να «κλειδώσουν» μέρος από τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, δεδομένης της υπεραπόδοσης του κλάδου, αλλά ιδιαίτερα στο Χ.Α., οι αγοραστές ήταν αυτοί που είχαν «τον τελευταίο λόγο».
Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για εξαετές «πράσινο» ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, μη ανακλήσιμο πριν την πενταετία (6NC5), με την τράπεζα να αντλεί κεφάλαια ύψους 650 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε και έκλεισε εντός της ημέρας. Οι πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση ήταν στο MS+160 μονάδες βάσης ή περίπου στο 3,83% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο MS+130 μονάδες βάσης ή περίπου στο 3,53%. Σύμφωνα με το Reuters, έχουν υποβληθεί ήδη προσφορές που υπερβαίνουν τα 3,75 δισ. ευρώ. Ανάδοχοι ήταν οι Nomura, BNP Paribas, BofA, Citi, Goldman Sachs και Morgan Stanley.
Από την άλλη, συνεχίζεται το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.
Η UBS προσθέτει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην πανευρωπαϊκή της λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της μαζί με τις Intesa, ING, Barclays, Bawag and Societe Generale. Σύμφωνα με τον οίκο, οι τιμές – στόχοι είναι για την Εθνική στα 11,20 ευρώ, για την Πειραιώς στα 5,70 ευρώ, ενώ για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank αυξάνει τις τιμές – στόχους στα 2,42 ευρώ, από 2,32 ευρώ πριν και στα 2,75 ευρώ, από 2,74 ευρώ πριν, αντίστοιχα. Οι συστάσεις είναι «buy».
Η JP Morgan προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών μετοχών συνολικά, με τη σύσταση πλέον να είναι «overweight», από «neutral» προηγουμένως, με βάση την πρόσφατη υποαπόδοση της αγοράς και των ισχυρών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου. «Η επανεκλογή Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA) λόγω της πιθανής ανόδου του δολαρίου, των υψηλότερων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και των αλλαγών στην παγκόσμια εμπορική πολιτική» αναφέρει η JP Morgan.
Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Alpha Bank σε «buy» προχωρά η Bank of America ενώ ανεβάζει και την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 2,06, από 1,79 ευρώ. Ο οίκος αναβαθμίζει την πρόβλεψη για τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ως το 2026 κατά 7-10%, λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους. Παράλληλα, σημειώνει τη σημαντική βελτίωση στην καθαρή θέση της τράπεζας, αλλά και τη μεγάλη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού, στοιχεία που δείχνουν ότι η Αlpha Bank κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ, προαιρετική δημόσια πρόταση υπέβαλε η Hellenic Quality Foods για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΒΙΣ. Η HQF κατέχει το 91,31% του μετοχικού κεφαλαίου και με τη δημόσια πρόταση θα αποκτήσει το υπόλοιπο 8,69%. Σε 0,144 ευρώ ανά μετοχή ανέρχεται το τίμημα που προτείνει η HQF για κάθε μετοχή της ΒΙΣ. Παράλληλα, η εταιρεία του κ. Ιωάννη Φιλίππου θα ασκήσει το δικαίωμα σε squeeze out εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των τριών μηνών, από το τέλος της περιόδου αποδοχής. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΒΙΣ έκλεισε ψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης και πιο συγκεκριμένα στα 0,145 ευρώ (+10%)
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.422,02 (-0,45%) και 1.434,28 μονάδων (+0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.430,91 μονάδες (+0,18%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 148,5 εκατ., από τα οποία τα 18,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+2,92%), Viohalco (+1,51%), TITC (+1,36%), Πειραιώς (+1,45%), ΔΑΑ (+1,27%).
Με απώλειες που ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα οι Aegean Airlines (-1,20%), Coca Cola (-1,10%), Lamda Developemnt (-1,23%), Autohellas (-1,98%), Cenergy (-1,70%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Frigoglass (+10%), Δομική Κρήτης (+6,02%), Πλ. Θράκης (+5,26%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,76%).