Συνεδρίαση που οι αγοραστές κέρδισαν τις εντυπώσεις, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, «στην περιοχή των 1.445 – 1.450 μονάδων του γενικού δείκτη εντοπίζονται τα πρώτα σημεία αντίστασης. Προαπαιτούμενο για την υπέρβαση των παραπάνω επιπέδων αποτελεί η περαιτέρω τόνωση της καθαρής συναλλακτικής δραστηριότητας, ή η εμφάνιση κάποιου πολύ ισχυρού καταλύτη, που θα δώσει την ανοδική διαφυγή».
Από την άλλη παραμένει ο προβληματισμός για την εικόνα που παρουσιάζει μεγάλο κομμάτι του ταμπλό σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίζεται η αναζήτηση αγοραστών.
Εν τω μεταξύ, σήμερα επέτρεψε στο ταμπλό του Χ.Α. η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (443.457.297 μετοχές στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Ο κωδικός OASIS είναι “BOCHGR”, η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης ορίστηκε στα €4,78, με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%) ενώ ξεκίνησε και το roadshow της Bank of America στο Λονδίνο (23/9 – 26/9), όπου είναι σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου.
Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με ημερήσια κέρδη 4,6%.
Από την άλλη, στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση προχώρησαν Ελλάδα και Κύπρος σηματοδοτώντας το ξεμπλοκάρισμα της υλοποίησης του έργου. Στο κείμενο προβλέπεται η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση του due diligence.
Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα. Το Ταμείο κατέχει το 18,39% της Εθνικής Τράπεζας. Σχεδιάζει να πουλήσει 10% με 13% και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο. Το μερίδιο αναμένεται να πουληθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφοράς (book building process) και δημόσια προσφορά. Το placement τοποθετείται στις αρχές Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement του 22% της ΕΤΕ έγινε τον Νοέμβριο του 2023, σε τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα του δημοσίου ανήλθαν σε 1,067 δισ.
Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «πλέον, ΕΚΤ και Fed έχουν ήδη μπει σε έναν κύκλο μείωσης επιτοκίων, με τις προβλέψεις να δείχνουν νέα σημεία ισορροπίας πέριξ του 2-2,5%, σε πρώτη φάση. Οι επενδυτές, αρχικά προεξόφλησαν υπομονετικά τη θετική έκβαση, καθώς όχι μόνο δεν ξεπούλησαν τις θέσεις τους (ειδικότερα τα βαριά χαρτοφυλάκια), αλλά και οδήγησαν τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες και μια μεγάλη γκάμα μετοχών σε νέα ιστορικά υψηλά. Εστιάζοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ 1.405 και 1.450 μονάδων και πολλές ‘καλές’ μετοχές να διαπραγματεύονται με ‘discount’ (ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ κ.α.). Προφανώς υπάρχουν και καλές συμπεριφορές, όπως TITC, ΟΛΠ, ΕΕΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, CENER, ΟΤΕ και ΚΡΙ. Τέλος, ακόμα υπάρχουν ευκαιρίες σε κάποιες σειρές κρατικών ομολόγων και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι σταθερού εισοδήματος να ‘κλειδώσουν’ αξιοπρεπείς αποδόσεις, τουλάχιστον συγκριτικά με εκείνες που αναμένονται σύντομα, βάσει του σκεπτικού της συνέχισης μειώσεων επιτοκίων».
Προσωρινή χαρακτηρίζει τη στασιμότητα για το χρηματιστήριο Αθηνών η Eurobank Equities, τονίζοντας ότι οι θετικοί καταλύτες, τόσο στην οικονομία όσο και στην αγορά, παραμένουν ενεργοί.
Διατηρεί «buy» σύσταση στην Τρ. Πειραιώς (σταθερή παράδοση, κεφαλαιακή συγκρότηση, φθηνή αποτίμηση), στη ΔΕΗ (καλή λειτουργική εκτέλεση, εξαγορές και συμφωνίες που αυξάνουν την αξία), στην Jumbo (πολύ ελκυστική σχέση κινδύνου – απόδοσης, με τις μετοχές να ενσωματώνουν καταστροφή αξίας στο μέλλον, επικείμενη επαναγορά προσφέρει επίσης προστασία κατά την πτώση), Metlen (αναζωογονημένη δυναμική το γ’ τρίμηνο, εισαγωγή στο Λονδίνο το α’ εξάμηνο του 2025), και TITC (φθηνή έκθεση στις δαπάνες για υποδομές στις ΗΠΑ, κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, επαναξιολόγηση μετά την εισαγωγή της Τιτάν Αμερικής στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο του ’25).
Εκτός αυτών εκτιμά ότι οι επενδυτές μπορούν να προχωρήσουν σε επιλεκτικές αγορές σε εταιρείες με ισχυρά κέρδη και πολύ ισχυρούς ισολογισμούς όπως οι Σαράντης και ΚΡΙ ΚΡΙ. Η Citi ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με τιμή – στόχο τα 14,70 ευρώ, προτείνοντας σύσταση «αγοράς». Η αφαίρεση των ζημιογόνων λιγνιτικών δραστηριοτήτων αποτελεί κρίσιμη κίνηση, ενώ η επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της διανομής, καθώς και η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Ρουμανία, ενισχύουν περαιτέρω την προοπτική της εταιρείας.
Ειδικότερα, η Citi εκτιμά ότι τα EBITDA της ΔΕΗ θα φτάσουν τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15%, γεγονός που καθιστά την εταιρεία μία από τις κορυφαίες στον κλάδο της ενέργειας.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.421,91 (-0,23%) και 1.444,13 μονάδων (+1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.442,53 μονάδες (+1,22%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 130 εκατ., από τα οποία τα 26,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο η Cenergy (-1,31%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+2,92%), Εθνική (+4,46%), Πειραιώς (+1,87%), Viohalco (+1,78%), Jumbo (+2,71%), Metlen (+2,46%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,74%), ΔΑΑ (+1,46%) και ΔΕΗ (+2,82%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Frigoglass (+9,88%), Άβαξ (+8,64%), ΓΕΒΚΑ (+4,74%) και Ιντρακόμ (+4,65%).