Διάθεση να διευρύνει το ανοδικό του σερί για τέταρτη ημέρα, επέδειξε το ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τα ισχυρά κέρδη των αγορών στην Ασία (η κυβέρνηση στην Κίνα επιβεβαίωσε τα μέτρα τόνωσης που είχαν ανακοινωθεί την Τετάρτη, προαναγγέλλοντας και νέες παρεμβάσεις) και την επέκταση της ανοδικής κίνησης και στην Ευρώπη.
Τα βλέμματα όλων των ενεργών traders παραμένουν επικεντρωμένα στον τραπεζικό κλάδο, που λαμβάνει momentum από το επικείμενο placement της Εθνικής, από το μπαράζ των αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αλλά και από το roadshow της Bank of America στο Λονδίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα με τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με αναλυτές, «το Χ.Α. είναι σε φάση που τα καλά νέα δεν περνάνε ‘ντούκου’, αλλά μπορούν να δώσουν κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, μετά την παρατεταμένη υποτονικότητα του καλοκαιριού. Καθησυχαστική για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην ποιότητα του ενεργητικού τους, εμφανίστηκε με έκθεσή της η JP Morgan, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αποτελέσει αιτία για ‘πάγωμα’, ή περιορισμό της πολιτικής καταβολής μερισμάτων. Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, ευνοεί την ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές, οι οποίοι τιμολογούν θετικά και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς επενδυτικά funds από τη Νέα Υόρκη, στη συνάντηση που οργάνωσε η ΑΧΙΑ Ventures. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι, ‘όπως πέρυσι στόχος ήταν η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχος για το 2025 είναι η αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, τονίζοντας ότι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».
Το θετικό για το Χ.Α. είναι το γεγονός ότι πέραν των τραπεζικών μετοχών και αρκετοί ακόμη τίτλοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζουν κινητικότητα η οποία δικαιολογείται και από την ιδιαίτερα θετική πορεία που καταγράφεται στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, που ανακοινώνουν οι περισσότερες εισηγμένες.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, «η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.474 μονάδες, επίπεδο που δοκίμασε σήμερα ο γενικός δείκτης».
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς απομένουν μόλις δύο για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
«Το επόμενο δεκαήμερο θα κρίνει πολλά στην αγορά, τόσο στο σκέλος των τιμών, όσο και σε αυτό της ρευστότητας, εφόσον εκτός της ΕΤΕ που θα τραβήξει σημαντική ρευστότητα, ετοιμάζονται και άλλες εισηγμένες για τις δικές τους κινήσεις (ΑΤΤ, BOCHGR, Cenergy, ΚΡΙ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ)», επισημαίνει παράγοντας της αγοράς.
Εντωμεταξύ, νέα, υψηλότερη τιμή – στόχο για τη μετοχή της TITC στα 41,00, από 38,2 ευρώ δίνει η NBG Sec. σε έκθεσή της με τίτλο «τα καλύτερα έρχονται», στην οποία διατηρεί τη σύσταση «outperform».
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.474,67 μονάδες (+0,86%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.471,26 μονάδες (+0,63%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 141 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο η ΕΛΧΑ (-1,23%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+2,21%), Aegean Airlines (+3,77%), Motor Oil (+1,79%), Jumbo (+2,53%), TITC (+2,79%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Frigoglass (+9,73%), Attica Bank (+7,66%), Άβαξ (+3,63%) και Κρι Κρι (+3,08%, ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο).