Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,96%, αλλά «κράτησαν» οι 1.400 μονάδες

από Team MyPortal.gr
sms

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι πωλητές ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν κλίμα και διαθέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ αξιοσημείωτες πωλήσεις κατεγράφησαν και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

Η αγορά συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που, πλην λίγων εξαιρέσεων, συνεχίζουν να δείχνουν ικανοποιητικά και αυτό φέρνει μπαράζ αναβαθμίσεων από εγχώριους και ξένους επενδυτικούς οίκους, με υψηλότερες τιμές – στόχους, όμως οι θετικές εκθέσεις δε μετουσιώνονται και σε νέες θέσεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μόνη θετική ένδειξη, ότι δεν απειλήθηκε το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.

Σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις τράπεζες προχώρησε σε νέα έκθεσή της η Euroxx Sec., στον απόηχο των μεγεθών γ’ τριμήνου, ενώ διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τον κλάδο. Για την Alpha Bank η τιμή – στόχος είναι στα 2,70 ευρώ, από 2,50 ευρώ πριν. Για τη Eurobank η τιμή – στόχος είναι στα 3 ευρώ, από 2,70 ευρώ πριν. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή – στόχος είναι στα 11 ευρώ, από 10,70 ευρώ πριν. Για την Πειραιώς η τιμή – στόχος είναι στα 6,30 ευρώ, από 6 ευρώ πριν. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Euroxx «οι προοπτικές παραμένουν θετικές, καθώς οι ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αντισταθμίζονται από την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, το ευνοϊκότερο μίγμα καταθέσεων, την ισχυρή αύξηση των προμηθειών και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου».

H BofA εξηγεί ότι η ελληνική οικονομία είναι ζωντανή, τα δημοσιονομικά είναι ισχυρά, ωστόσο κάποιες μακροπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν. «Έχουμε πλέον θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα με τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που καλύπτουμε να αξιολογούνται ως ‘Buy’ (Eurobank, Πειραιώς, Alpha). Από τις μη τραπεζικές μετοχές, η Jumbo βρίσκεται σε καλή θέση. Η μη απαιτητική αποτίμηση της μετοχής και οι αποδόσεις των μετόχων υποστηρίζουν την αξιολόγησή μας ως ‘Buy’ Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εμφανίζει υγιή κίνηση. Ωστόσο, το ρυθμιστικό πλαφόν στις αποδόσεις στον αεροπορικό τομέα εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και προβλέπουμε μείωση των τιμολογίων κατά τη διάρκεια του 2025. Αξιολογούμε τη μετοχή σε ‘ουδέτερη’ θέση, με στόχο – τιμής τα 9 ευρώ», καταλήγει η ΒofA.

Εν τω μεταξύ, με ποσοστό 2,1% αύξησης του ΑΕΠ θα κλείσει το 2024 για την ελληνική οικονομία, η οποία θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι διαμορφωθεί στο 3% φέτος (στο 3,4% ο δομικός), στο 2,9% τον επόμενο χρόνο και στο 1,9% το 2026.

Από την άλλη, ολοκληρώθηκε το placement για τη διάθεση του πακέτου μετοχών που κατείχε ο εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου. Συνολικά άλλαξαν χέρια 21,5 εκατομμύρια μετοχών που είχε στα χέρια του ο εκκαθαριστής, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,86% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, στην τιμή των 4,23 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της BOCHGR (-2,41%), σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσεγγίζοντας την τιμή του placement.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι αυξάνεται ο προβληματισμός στα χρηματιστηριακά γραφεία, με πολλούς επαγγελματίες του χώρου να απορούν για την επιστροφή της αδύναμης εικόνας στο Χ.Α. Σε κάθε περίπτωση, το ταμπλό έχει χάσει το momentum του και πλαγιοκοπείται χωρίς αντίδραση. Ωστόσο, η αδυναμία εξεύρεσης «νέων δυνάμεων» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επήλθε πτωτικότητα, ή ότι η απαξίωση τοπικά μπορεί να μεταφραστεί αρνητικά για το μέλλον. Εξάλλου, οι παράγοντες που αφενός δικαιολόγησαν την έως τώρα άνοδο του ΓΔΧΑ, αφετέρου δικαιολογούν συνέχιση της ανόδου, στέκουν ως έχουν.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, «η πρόσφατη απόπειρα διάσπασης της μηνιαίας αντίστασης των 1.432 – 1.435 μονάδων δε στέφθηκε με επιτυχία και απομάκρυνε κάπως την ‘ορατότητα’ για το συγκεκριμένο επίπεδο. Μένει να φανεί αν τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τους αγοραστές».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.403,23 μονάδες (-1,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.403,87 μονάδες (-0,96%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129 εκατ., από τα οποία τα 26 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,66%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,34%), ΔΑΑ (+0,03%), ΟΠΑΠ (+0,33%), ΟΤΕ (+0,81%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%), Lamda Development (+1,94%).

Με απώλειες που ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα οι Alpha Bank (-1,71%), Εθνική (-1,44%), Πειραιώς (-2,02%), Aegean Airlines (-1,62%), Coca Cola (-1,49%), HelleniQ Energy (-1,16%), Motor Oil (-1,11%), Jumbo (-1,06%), Autohellas (-2,62%), Cenergy (-2,75%), ΔΕΗ (-2,43%), Ελλάκτωρ (-3,18%), ΕΛΧΑ (-2,68%), ΕΥΔΑΠ (-1,72%), Σαράντης (-3,69%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Προοδευτική (+9,77%), AVE (+5,09%), Αλουμύλ (+4,60%), MED (+3,85%).