Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,71% με φόντο τις διεθνείς αγορές

από Team MyPortal.gr
sms

Πλήρως εναρμονισμένο με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή σημαντική πτώση της Wall Street, την οποία ακολούθησαν τόσο οι ασιατικές, όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από αξιοσημείωτες πιέσεις, σχετική αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά και από σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Απόλυτα αναμενόμενη θεώρησαν τη σημερινή εικόνα πίεσης οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς το «ευάλωτο» ελληνικό χρηματιστήριο, δεν θα μπορούσε να κινηθεί κόντρα στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα, με τις ανησυχίες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία να επιστρέφουν δριμύτερες.

Οι αναλυτές επιμένουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας έντονης μεταβλητότητας για τις αγορές, μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με τα επιτόκια, αλλά και την πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Το σημαντικότερο, τονίζουν, θα είναι να ξεκαθαρίσει η Fed αν θα προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο σε μία μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ή αν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ θα δείξουν ότι δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη.

Την επιφυλακτικότητα των traders επιτείνει και η σημαντική υποχώρηση του πετρελαίου, αφήνοντας υπόνοιες για επερχόμενη ύφεση.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, «ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι μπορεί να επαναφέρει, σταδιακά, το ενδιαφέρον, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, καθώς στις ερχόμενες εβδομάδες αναμένονται νεότερα από το επερχόμενο placement της Εθνικής και των ΕΛΠΕ, της επιστροφής της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α., τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτια, οι αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου από DBRS (6 Σεπτεμβρίου) και Moody’s (13 Σεπτεμβρίου), αλλά και οι προσδοκώμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed (18/9) και ΕΚΤ (12/9)».

Εύλογα παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως σε αυτό το διάστημα θα κριθούν αρκετά, ικανά να διαμορφώσουν τάση είτε υπέρ των «long», είτε υπέρ των «short», με τους δεύτερους, τουλάχιστον σήμερα, να δείχνουν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, η αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, αλλά και το γεγονός ότι δεν απειλήθηκε η πρώτη στήριξη στις 1.420 μονάδες.

«Το ΤΧΣ σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών της χώρας, με την πώληση του τελευταίου μεριδίου που έχει στην Εθνική Τράπεζα. Το Ταμείο συνεχίζει να κατέχει το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας. Σχεδιάζει να πουλήσει 10% με 13% και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο. Οι αποφάσεις για το ακριβές μέγεθος του μεριδίου και τον χρόνο πώλησης θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,82%, από 3,34% στην αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 916 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,83 φορές.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.426,87 μονάδες (-1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.435,79 μονάδες (-0,71%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 99 εκατ., από τα οποία τα 20,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,27%), Εθνική (-1,90%), Viohalco (-1,55%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,59%), ΔΕΗ (-2,05%), Ελλάκτωρ (-1,92%), Metlen (-2,03%), Autohellas (-1,57%), TITC (-1,25%).

Με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΟΤΕ (+1,28%), Σαράντης (+0,75% και Cenergy (+0,83%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι ΞΥΛΚ (+5,34%), Attica Bank (+4,89%), Βιοκαρπέτ (+3,57%), Profile (+3,11%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η OPTIMA Bank (+1,54%)