Χρηματιστήριο Αθηνών: «Άλμα» 1,30% μετά τις πρόσφατες απώλειες

από Team MyPortal.gr
sms

Με μία μέρα καθυστέρηση και αφού χθες δοκίμασε και τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, σήμερα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κατόρθωσε να συντονιστεί με την προσπάθεια αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών και μάλιστα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, απομακρυνόμενος από τα χθεσινά χαμηλά και τις 1.400 μονάδες.

«Με ζητούμενο αρχικά τη διατήρηση του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων και εν συνεχεία τη δημιουργία απόστασης ασφαλείας από το συγκεκριμένο επίπεδο, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο των προηγούμενων τριών συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων και σε συντονισμό με την ήπια ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών», σπεύδουν να σημειώσουν οι περισσότεροι των αναλυτών, που δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι «απαιτείται αυξημένη προσοχή, για όσους ενεργούς traders, θα σπεύσουν να ακολουθήσουν την προσπάθεια αντίδρασης».

Σε κάθε περίπτωση, για το Χ.Α., ορόσημο αποτελεί η Πέμπτη 20 Ιουνίου, καθώς ο MSCI θα αποφανθεί για το αν το Χ.Α. θα εισέλθει σε «watch list», στο πλαίσιο της μετάταξής του στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ εξ ίσου σημαντική θεωρείται η συνεδρίαση της Παρασκευής, λόγω του «triple witching» Ιουνίου, αλλά και του rebalancing των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russell και Stoxx.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνοντας πως «το θετικό ‘story’ δεν έχει χαθεί, με δεδομένο ότι η οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί θετική πορεία, ενώ η κινητικότητα σε επίπεδο deals των εισηγμένων παραμένει». Από την άλλη, οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν πως «η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς είναι πτωτική και ίσως είναι ενδεδειγμένη η στάση αναμονής, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μία ουσιαστική ανοδική αντίδραση, που θα συμπεριλάβει περισσότερους τίτλους, από όλο του εύρος των κεφαλαιοποιήσεων».

Η προσοχή των traders και στην μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+3,77%), μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου, που ανακοίνωσε σήμερα και πριν την εκκίνηση των συναλλαγών στο Χ.Α.

«Η Real Consulting είναι ένας κορυφαίος μεταπωλητής επιχειρηματικών λύσεων προστιθέμενης αξίας, με εξέχουσα θέση σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και μακροχρόνιες συνεργασίες με ορισμένους από τους κορυφαίους διανομείς λογισμικού παγκοσμίως», σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεση με την οποία ξεκινά την κάλυψη της μετοχής, με τιμή – στόχο στα 5,3 ευρώ και σύσταση «αγορά».

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.423,05 μονάδες (+1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.422,32 μονάδες (+1,30%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 110 εκατ., από τα οποία τα 17,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μόνο οι Viohalco (-0,50%), Coca Cola (-0,63%), Lamda Development (-0,30%), ΟΠΑΠ (-0,34%) και Σαράντης (-0,18%).

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+3,24%), ΔΕΗ (+3,10%), Ελλάκτωρα (+5,11%), Aegean Airlines (+2,25%), Autohellas (+2,08%), Cenergy (+2,56%), TITC (+3,45%)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι AVE (+6,22%), Realcons (+5,72%), Frigoglass (+4,55%) και Μύλοι Λούλη (+3,77%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας “REDS” στο Χ.Α.