Χρ. Βερναρδάκης: Στο θέμα της Συμφωνίας παραμένουμε αταλάντευτοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο

από Team MyPortal.gr
sms

Μη αναμενόμενη ήταν η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, «μέχρι την ώρα του υπουργικού συμβουλίου», όπου «δεν ακούστηκαν τρομερά βαριά πράγματα, ή κάτι εκτός ελέγχου» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Όπως είπε, «υπήρξε μια προσωπική αντιπαράθεση, σε λάθος χρόνο και λάθος χώρο», ενώ εκτίμησε ότι «μετατίθεται μία αντίθεση, από το πολιτικό, σε ζητήματα με έντονο χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ επιφανειακή ανάγνωση» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου περί «ομηρείας Τσίπρα» από τον Π. Καμμένο, δηλώνοντας: «Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε μία παραίτηση και έκανε μία πολιτική κίνηση που δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό ερωτηματικό για την κυβέρνηση στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και του προσανατολισμού που έχει … Εάν ήταν όμηρος οποιουδήποτε, δε θα έκανε την κίνηση της ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών» υποστήριξε.

Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε ότι «όλες οι προσωπικές στρατηγικές – κάτι που απευθύνεται σε όλο το υπουργικό συμβούλιο, όχι κατά βάση στον υπουργό Εξωτερικών – δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση. Υπάρχει πλάνο και προγραμματισμός, προσδιορίζουμε τη μεταμνημονιακή περίοδο, νομοθετούμε ό,τι πρέπει κι ό,τι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένουμε αταλάντευτοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο. Δεν υπάρχει πιο πολιτική απάντηση και το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα τάχθηκε υπέρ αυτής της γραμμής ως επίσημης κυβερνητικής γραμμής, πάνω στην οποία θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες διαφωνίες» είπε.

Για το κατά πόσο οι τελευταίες εξελίξεις είναι οιωνός κυβερνητικής κρίσης όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει για επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «προφανώς υπάρχει διαφωνία ορισμένων – αν και δεν ξέρω πόσο, πραγματικά πρέπει να το δούμε – από τα συμμαχικά σχήματα, κυρίως από τους ΑΝΕΛ. Αυτό θα το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα όταν έρθει η ώρα, δεν τίθεται θέμα υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου, υπάρχει σαφής δέσμευση και δήλωση… Ταυτόχρονα, αποσαφηνίστηκε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την εφαρμογή της» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο ίδιος, στα χνάρια της χθεσινής δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, τόνισε ότι «προσωπικές αντιπαραθέσεις μπορούν και είναι θεμιτό να υπάρχουν… Όταν, όμως, λαμβάνουν διαστάσεις που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, είναι προφανές ότι όποιος δεν συμφωνεί, μπορεί να “κατέβει από το τρένο”. Είναι θεμιτή, δημοκρατική, ανεκτή αυτή η επιλογή, δεν είναι ανεκτή η υπονόμευση της κυβέρνησης τη στιγμή που υπάρχει διαβεβαιωμένη κυβερνητική πολιτική» σημείωσε.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης απέρριψε οποιοδήποτε σενάριο περί πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγούσαν σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λέγοντας: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα… Ο Ν. Κοτζιάς ήταν ένας πολύ πετυχημένος υπουργός Εξωτερικών, αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι. Το λάθος που έκανε είναι ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνεται με τεράστιο δικό του μερίδιο συμβολής, διαλέγει να παραιτηθεί, προβάλλοντας στοιχεία περισσότερο προσωπικής ευθιξίας. Φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά έντιμος, τόσο ώστε να μπορεί για ένα προσωπικό θέμα ή αντιπαράθεση να φτάνει στο όριο μίας παραίτησης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σκεφτεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που σκεφτόμαστε συλλογικά στην Αριστερά» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.