Χρ. Σταϊκούρας: Υπό εξέλιξη το πρόγραμμα επιδότησης για τα στεγαστικά δάνεια

από Team MyPortal.gr
sms

Έχουν κατατεθεί 38.000 αιτήσεις, ενώ 27.000 δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και από αρχές εβδομάδες θα ξεκινήσει η διαδικασία προσωποποιημένης ειδοποίησης των τελευταίων με τηλεφωνική επικοινωνία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Σταϊκούρας ότι η επικοινωνία θα χρειαστεί καθώς το 1/3 δεν διαθέτει email, ενώ στους υπόλοιπους αιτούντες έχουν σταλεί τα ηλεκτρονικά ταχυδρομικά μηνύματα ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και όπου δεν είχε δοθεί κάποιο υλικό, κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η ενημέρωση των πολιτών γίνεται και ταχυδρομικά, δεδομένου ότι από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει και η καταβολή της επιδότησης.

Τόνισε ότι με τον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους προς Δημόσιο και τράπεζες πάνω από 4.200 οφειλέτες, ενώ κάθε 15 ημέρες ρυθμίζουν 350 φορολογούμενοι. Διμερώς πάνω από 580.000 δανειολήπτες έχουν ήδη ρυθμίσει τα δάνειά τους, πρόσθεσε και κάλεσε τις τράπεζες και τα funds να προχωρούν σε βιώσιμες ρυθμίσεις, παρατηρώντας πως υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

«Στο εύλογο ερώτημα γιατί να επιδοτηθούν 30.000 και όχι 90.000 ή 100.000 απαντώ πως αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Διότι αν διευρύνεις την γκάμα των δικαιούχων, αυτά τα επιπλέον δάνεια θα εγγραφούν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ως κόκκινα δάνεια και θα επιστρέψουμε στο πρόβλημα που είχαμε με ότι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ακόμα ο υπουργός.

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο κίνδυνος αύξησης των «κόκκινων δανείων» είναι υπαρκτός για να διευκρινίσει ότι «προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί το πρόβλημα, αλλά τα δανειακά χαρτοφυλάκια παρακολουθούνται στενά από τράπεζες και ΥΠΟΙΚ».

Υπογράμμισε ότι «το τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι σε πολύ καλύτερη θέση με υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλότερη κερδοφορία από το 2008. Οι καταθέσεις των πολιτών μέχρι 100.000 ανά λογαριασμό σε κάθε τράπεζα είναι εγγυημένες. Αυτό που πρέπει να ολοκληρώσουμε στην Ευρώπη είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων, κάτι το οποίο δυστυχώς επί μία δεκαετία δεν έχουμε κάνει».

Τέλος, όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι «αυτός θα είναι το 2023 χαμηλότερος από το 2022 αλλά θα παραμείνει επίμονος», προβλέποντας ότι θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 4,5% όλο το 2023. «Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε πληθωρισμό που πέφτει και είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», παρατήρησε.