ΟΥφυπουργός Οικονομίας, Χρίστος Δήμας, μίλησε για τον νέο προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και στήριξη της κοινωνίας.
Ενότητα και στήριξη στον προϋπολογισμό
Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Δήμας εμφανίστηκε βέβαιος στην ΕΡΤ για τη στήριξή του από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: «Από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, όπως και το φορολογικό νομοσχέδιο. Άρα ναι, δεν θα υπάρχει καμία απώλεια, χωρίς διαρροές, χωρίς διαρροές».
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του σε δύσκολες εποχές: «Εκτιμώ και σέβομαι πάρα πολύ τον πρώην Πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε μια πολύ δύσκολη εποχή κράτησε τη χώρα όρθια. Όμως, από εκεί και πέρα, η κάθε δήλωση έχει τις συνέπειές της».
Φορολογικές μειώσεις και καταργήσεις
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη συνεπή πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση φόρων, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2019 και συνεχίζεται με ακόμη πιο στοχευμένα μέτρα. «Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 60 μειώσεις φόρων και καταργήσεις, ενώ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προστίθενται 12 ακόμη μειώσεις», τόνισε, παραθέτοντας παραδείγματα:
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με δημοσιονομικό κόστος 440 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά μεγάλα οφέλη για εργαζομένους και εργοδότες. Από το 2019, οι εισφορές έχουν μειωθεί συνολικά κατά 5,4%, με στόχο περαιτέρω μείωση μέχρι το τέλος της θητείας.
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Ο φόρος που επιβλήθηκε το 2011 στους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται πλήρως, κάτι που αποτελεί «ένα πολύ σπουδαίο βήμα».
Φοροελαφρύνσεις σε ειδικές κατηγορίες: Περιλαμβάνονται μέτρα όπως η αυτοτελής φορολόγηση των γιατρών με 22%, η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και η στήριξη ακινήτων που επαναχρησιμοποιούνται για μακροχρόνια μίσθωση.
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής
Ο κ. Δήμας αναγνώρισε ότι η ακρίβεια αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών: «Έχουμε αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ κατά 11,4% το πρώτο εννεάμηνο του 2024, κυρίως λόγω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», δήλωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης:
- Τοποθέτηση 430.000 ΡΟΣ (ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ).
- Εφαρμογή του συστήματος MyData για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα βιβλία εσόδων-εξόδων.
«Η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες», ανέφερε.
Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική στήριξη
Η ελληνική οικονομία καταγράφει σημαντική ανάπτυξη, με ρυθμό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η συνετή οικονομική πολιτική επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιστρέφει το πλεόνασμα στην κοινωνία, μέσω φοροαπαλλαγών και ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως η επιταγή ακρίβειας. «Αλλά από τα 650 ευρώ στα 830 ευρώ που βρίσκεται σήμερα θα έχουμε αύξηση και το επόμενο έτος θα φτάσουμε στα 950 ευρώ. Μέχρι το τέλος της θητείας μας. Ακόμα και στις συντάξεις έχουμε ανακοινώσει ότι από 1η του 2025 θα υπάρξει μια αύξηση κατά 2,2% για τις συντάξεις. Βεβαίως προσπαθούμε την ίδια στιγμή τόσο να έχουμε τα δημόσια οικονομικά μας να είναι νοικοκυρεμένα, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επιπλέον μειώσεις της φορολογίας, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις εκεί όπου αυτό είναι δυνατόν, ώστε να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».
«Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες», είπε, αναφερόμενος στις κρίσεις των τελευταίων ετών. «Πράγματι, η κρίση της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλες οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν και την εθνική οικονομία. Όμως το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με υπερδιπλάσιο ρυθμό και αυτές είναι οι προβλέψεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, νομίζω ότι είναι ένα δείγμα ότι πράγματι η Ελλάδα κάνει σημαντικά αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός και ότι αυτά συνεχίζονται».
Στόχος: Καλύτερη Ελλάδα για τις επόμενες γενιές
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Δήμας υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης του δημόσιου χρέους και της ενίσχυσης της απασχόλησης: «Η ανεργία έχει μειωθεί στο 9,3%, δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 και ο βασικός μισθός αυξήθηκε από 650 σε 830 ευρώ, με στόχο τα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας μας».