Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα ονειροπολεί και μας κατηγορεί ανήθικα

από Team MyPortal.gr
sms

Τη «Μεγάλη Ιδέα» θυμήθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για να επιτεθεί, για μια ακόμα φορά, στη χώρα μας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Milliyet» και δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κατηγορεί «ανήθικα», όπως είπε την Τουρκία, γιατί στόχος της είναι να επαναφέρει τη Μεγάλη Ιδέα.

Για μια ακόμα φορά, δεν κρύβει την ενόχλησή του για την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς και για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και επιχειρεί να μειώσει τη χώρα μας, ισχυριζόμενος ότι ο ελληνικός λαός λόγω των αμυντικών δαπανών είναι σε κακή κατάσταση.

«H Ελλάδα ονειροπολεί, προβαίνει σε ενέργειες που θα βλάψουν την ευημερία των δικών της ανθρώπων. Ξοδεύουν χρήματα, δεσμεύονται… Βλάπτουν περαιτέρω την ευημερία του λαού που ήδη είναι σε κακή κατάσταση. Μιλάμε για μια χώρα με χρέος περίπου 500 δισ. ευρώ. Εξακολουθεί να επιδιώκει συμμαχίες, με πάθος για εξοπλισμούς. Είσαι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Γιατί κυνηγάς άλλες συμμαχίες;», ισχυρίστηκε.

«Η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα παρακολούθησης και προφύλαξης. Σε συνομιλίες με τους Αμερικανούς εκφράζουν ότι σίγουρα δεν είναι εναντίον μας. Παρακολουθούμε στενά αυτό το θέμα. Παίρνουμε τα μέτρα μας», υποστήριξε.

«Η Ελλάδα μας κατηγορεί ανήθικα για “νεοοθωμανισμό, αναθεωρητισμό και επεκτατικές πολιτικές”. Τι προσπαθεί να καλύψει η Ελλάδα με αυτό; Τη Μεγάλη Ιδέα. Εμείς, από την άλλη, επιδιώκουμε διάλογο με συνετή αντίληψη του κράτους, είμαι έτοιμος να υποδεχθώ τον Έλληνα υπουργό Άμυνας αν έρθει αύριο, είμαι έτοιμος να πάω αν με καλέσει αύριο. Οι εκλογές στην Ελλάδα πλησιάζουν. Βλέπουν τη μόνη λύση στην τουρκική εχθρότητα», ανέφερε ο Ακάρ.

Αναφερθείς στο φλέγον για την Τουρκία θέμα της αγοράς των αμερικανικών F-16, είπε πως «αναμένουμε να επικρατήσει η κοινή λογική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αξιολογήσουν το θέμα ως σύνολο και να αποφασίσουν και να ενεργήσουν ανάλογα. Οι φίλοι μας από το Κοινοβούλιο έχουν επίσης συνομιλίες στο Κογκρέσο. Το σύνθημά μας είναι “Ισχυρή Τουρκία, ισχυρή Αεροπορία, ισχυρό ΝΑΤΟ, ισχυρή Συμμαχία”». Ενώ θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε τα όσα ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν, πως «το F-16 δεν είναι η μόνη επιλογή».

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΑΜ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά και κατά της Σουηδίας, για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θέτοντας στο κάδρο και την Ε.Ε.:

«Δεν υπέγραψαν το μνημόνιο στη Μαδρίτη; Λέξη προς λέξη, υπέγραψαν. Θέλουμε απλώς να τηρηθεί  αυτή η υπογραφή. Καθώς δεν συμμορφώνονται με το μνημόνιο, γίνονται αποτρόπαιες επιθέσεις κατά της Τουρκίας, του προέδρου της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 71 χρόνια, και του Ιερού Κορανίου, του συμβόλου της πίστης δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Τι λογική είναι αυτή, τι νόμος είναι αυτός; Αγγίζουν τα νεύρα μας… Αυτό μας κάνει η Ευρώπη: προσπαθούν να μας κλωτσήσουν κάτω από το τραπέζι», σημείωσε.