Bloomberg: Οι δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν τον Ζελένσκι να τερματίσει τον πόλεμο

από Team MyPortal.gr
sms

Μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες αντίστασης στη ρωσική εισβολή, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πιέζουν τον Ζελένσκι να εξετάσει νέους τρόπους που θα οδηγήσουν τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς επιδιώκουν τον τερματισμό του πολέμου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως σημειώνει ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο επιχειρώντας να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για ένα γρήγορο τέλος του ουκρναικού πολέμου. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να συμβιβαστεί με τον Πούτιν, επειδή έχει γίνει σαφές ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια αποφασιστική νίκη, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην τελευταία θητεία του, αποφάσισε να εγκρίνει πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος. Η ιδέα πίσω από αυτή την κίνηση είναι ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της θέσης του Ζελένσκι πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, ώστε να μπορέσει σε περίπτωση διαπραγματεύσεων να συμμετάσχει ενισχυμένος.

Το Κρεμλίνο καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ και ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού (ATACMS) θα πυροδοτήσει «έναν νέο γύρο έντασης», ανέφερε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι έχει παρακαλέσει εδώ και καιρό τους συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση δυτικών όπλων για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε όταν η απόφαση έγινε γνωστή την Κυριακή: Τέτοια πράγματα δεν θα έπρεπε να ανακοινώνονται», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Η άδεια υπολείπεται επίσης των προσδοκιών της Ουκρανίας, καθώς επιτρέπει μόνο τη διεξαγωγή πλήγματος εναντίον στόχων στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν, αναφέρει το Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρεται και στην πρόταση που θα παρουσιάσει στους ηγέτες της Ομάδας των G20 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «πάγωμα» του πολέμου,  σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του.

Η ξαφνική αλλαγή για διευθέτηση δείχνει τον ανανεωμένο επείγοντα χαρακτήρα από τους συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίοι προσπαθούν να προλάβουν την επιστροφή του Τραμπ και το ενδεχόμενο δραστικών περικοπών στην αμερικανική υποστήριξη.

Με τα βορειοκορεατικά στρατεύματα να εισέρχονται στη μάχη από τη ρωσική πλευρά, αυξάνεται η προσμονή να σταματήσει μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει καταστροφή σε τεράστιες εκτάσεις της Ουκρανίας, έχει καταναλώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και ξένα όπλα και έχει ανατρέψει τις γεωπολιτικές σχέσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Ο Πούτιν, ωστόσο, έχει δείξει μικρή διάθεση να εξετάσει το ενδεχόμενο εκεχειρίας, παρά τις μαζικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε στον Σολτς την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πάντα ανοιχτός σε συνομιλίες, αλλά ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και τα εδαφικά της κέρδη.

Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να ερμηνεύσει την αυξανόμενη πίεση στον Ζελένσκι ως απόδειξη ότι η στρατηγική του αποδίδει.

Το σχέδιο του Ζελένσκι για ειρήνη βασίζεται στην απόκτηση μιας ξεκάθαρης πορείας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε εγγυήσεις ασφαλείας για την προστασία της χώρας μέχρι την ένταξή της. Επίσης, θα μπορούσε να καθησυχάσει ορισμένους από τους συμμάχους του Κιέβου, οι οποίοι είναι ανήσυχοι επειδή η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα κινδύνευε να τους φέρει σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.

Ο δυτικός τρόπος σκέψης έχει αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης βορειοκορεατικά στρατεύματα για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Πούτιν και αυτό διαμόρφωσε τις απόψεις του Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπούν πυραυλικά πλήγματα κατά της Ρωσίας. Οι εκτιμήσεις ορισμένων χωρών της G-20 δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε τελικά να στείλει στη Ρωσία έως και 100.000 στρατιώτες.