Μπήκαν οι υπογραφές για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της ΠΚΜ- Το 2022 αναμένεται η λειτουργία της

από Team MyPortal.gr
sms

Το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έργο που αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς πυλώνες του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και το οποίο εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σήμερα το πρωί υπογράφτηκε η σύμβαση για τη σύνταξη μελετών μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και της ανάδοχης κοινοπραξίας, που θα εκπονήσει τη μελέτη για την χωροθέτηση και κατασκευή του έργου σε διάστημα 12 μηνών.

Με την κατασκευή της μονάδας αυτής, όπως και των άλλων δύο, τη ΜΕΑ Σερρών που θα παραδοθεί για να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2019, και τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θέρμης, που θα δημοπρατηθεί το ίδιο χρονικό διάστημα η Κεντρική Μακεδονία ολοκληρώνει συνολικά τρία μεγάλα έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης αγγίζει τις 800.000 ευρώ ενώ η κατασκευή του, με διάρκεια ολοκλήρωσης τους 24 μήνες, υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο θα χρηματοδοτήσει το υπ. Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με τους αρμοδίους θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας στο πεδίο της μελέτης και 400 νέες θέσεις άμεσες ή έμμεσες, κατά την 25χρονη λειτουργία του εργοστασίου.

Το υπό μελέτη έργο, είναι το μεγαλύτερο νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό (ΕΣΔΑ) και τους 13 Περιφερειακούς Σχεδιασμούς (ΠΕΣΔΑ) εξυπηρετώντας σχεδόν το 65% του πληθυσμού της ΠΚΜ και αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στην ΠΚΜ με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση περιβάλλοντος με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και τα πλέον εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μ. Γεράνης ευχαρίστησε όλους του δημάρχους της Κ. Μακεδονίας, τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τον Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, δηλώνοντας υπερήφανος για το έργο που επιτελεί ο ΦΟΣΔΑ. «Ενωμένοι όλοι μαζί δώσαμε δείγματα γραφής και η οικογένεια της αυτοδιοίκησης κάναμε πράξη ότι το σκουπίδι δεν έχει χρώμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τα προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων». Και συμπλήρωσε: «Τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα, τα σκουπίδια μας ενώνουν. Θα πρέπει να μην θάβουμε σκουπίδια. Και για όσους διαμαρτύρονται, γιατί επιδιώκουν την πολιτική τους επιβίωση και την ύπαρξή τους, έχουν καταλάβει και αυτοί ότι με άναρχες κραυγές δεν αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για την ανάγκη υλοποίησης τέτοιων έργων. «Για να ξεπεράσουμε το ταμπού που υπήρχε στην κοινωνία – να μην γίνει στην περιοχή τους το εργοστάσιο- πήγαμε τέσσερα ταξίδια σε άλλες χώρες στο εξωτερικό για να δούμε πως χειρίζονται τα σκουπίδια και πως έχουν κέρδος. Όλοι πια είμαστε σύμφωνοι με αυτό το έργο», είπε χαρακτηριστικά.

O εκπρόσωπος της ανάδοχης κοινοπραξίας Γ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε το έργο πρότυπο για όλη την Ευρώπη και το οποίο αποτελεί αιχμή της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου η μελέτη να ολοκληρωθεί και πριν από τους 12 μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μονάδα θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, με αυτοματοποιημένα συστήματα και υψηλές δικλείδες ασφαλείας για την ποιοτική της λειτουργία, με δυνατότητα παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων μέσα από τα απορρίμματα καθώς και με δυνατότητα ενεργειακής διαχείρισης υποπροϊόντων.

Ο χώρος
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου δεν ξεκαθαρίστηκε ο χώρος όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το εν λόγω εργοστάσιο, καθώς, όπως ειπώθηκε, αυτός θα υποδειχθεί από τη μελέτη, βάσει των προδιαγραφών που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Ωστόσο, τονίστηκε ότι δεν θα είναι η περιοχή του Ωραιοκάστρου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί και η περιοχή της Βόλβης. Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίστηκε ότι οι δήμαρχοι των δυτικών δήμων της Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνοι με το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί το εργοστάσιο στο δήμο τους.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 t/έτος εκ των οποίων 38.100 t/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και τα υπολείμματα επεξεργασίας της δύναται να αξιοποιηθούν περαιτέρω ενεργειακά.

Οι δήμοι
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα ΠΚΜ θα εξυπηρετεί 21 δήμους και συγκεκριμένα 10 από τη Θεσσαλονίκη, 1 από Κιλκίς, 3 από Πιερία, 3 από Ημαθία και 4 από την Πέλλα.
Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από:
– τους ακόλουθους Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης:
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Δήμος Βόλβης
Δήμος Δέλτα
Δήμος Θεσσαλονίκης (60% του δήμου)
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Δήμος Λαγκαδά
Δήμος Νεάπολης – Συκεών
Δήμος Παύλου – Μελά
Δήμος Χαλκηδόνος
Δήμος Ωραιοκάστρου
– το Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς
– τους Δήμους της Π.Ε. Πιερίας:
Δήμος Κατερίνης
Δήμος Δίον – Ολύμπου
Δήμος Πύδνας – Κολινδρου
– τους Δήμους της Π.Ε. Ημαθίας:
Δήμος Αλεξάνδρειας
Δήμος Νάουσας
Δήμος Βέροιας
– τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας:
Δήμος Αλμωπίας
Δήμος Έδεσσας
Δήμος Πέλλας
Δήμος Σκύδρας
Επίσης, η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των:
Δήμος Δέλτα
Δήμος Χαλκηδόνος
Δ.Ε. Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Δήμος Νεάπολης – Συκεών
Δ.Ε. Ωραιοκάστρου του Δ. Ωραιοκάστρου
35% του πληθυσμού του Δ. Θεσσαλονίκης

Περιβαλλοντικοί στόχοι του έργου
Το εν λόγω έργο θα συμβάλλει στην
1.επίτευξη των εθνικών στόχων , καθώς μέχρι το έτος 2020 τα βιοαποδομήσιμα υλικά που οδηγούνται σε Χ.Υ.Τ.Υ. να μειωθούν στο 35% σε σχέση με τις ποσότητες βιοαποδομήσιμων που παράχθηκαν το 1995.
2.Μείωση του δυναμικού εκπομπής ρυπαντών των απορριμμάτων πριν οδηγηθούν σε υγειονομική ταφή. Πιο συγκεκριμένα, μείωση του ρυπαντικού φορτίου των στραγγισμάτων, καθώς και μείωση των εκπομπών βιοαερίου στους Χ.Υ.Τ.Υ..
3.Αύξηση της διάρκειας ζωής των Χ.Υ.Τ.Υ. μέσω της μείωσης της απορριμματικής μάζας που οδηγείται προς ταφή.
4.Παραγωγή ανακυκλώσιμου προϊόντος κομποστ μετά από διαλογή στην πηγή των βιολογικών αποβλήτων (οργανικών).
5. Παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών ώστε σύμφωνα με την νέα αναθεωρημένη οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα της ΕΕ να ικανοποιηθούν οι ποσοτικοί στόχοι επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο 65% κατά βάρος το 2035.