Αυξητική πορεία παρουσιάζει το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη

από Team MyPortal.gr
sms

Αυξάνεται το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού τόσο των ΗΠΑ όσο και των ευρωπαϊκών χωρών εντός και εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης. Αιτία η πεποίθηση που επικρατεί τελευταία μεταξύ επενδυτών πως οι κεντρικές τράπεζες θα αναθεωρήσουν την πεποίθησή τους περί παροδικότητας του πληθωρισμού, θα αυξήσουν τα επιτόκια, αλλά σύντομα θα διαπιστώσουν ότι επιβραδύνεται η οικονομία και θα αρχίσουν και πάλι να μειώνουν το κόστος του δανεισμού. Η ανησυχία της αγοράς για τις ταλαντεύσεις αυτές των κεντρικών τραπεζών έχει επηρεάσει ακόμη και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα της Ευρωζώνης μολονότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να διακηρύσσει ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων: έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των διετών ομολόγων της Γερμανίας στο -0,65% από το -0,78% στο οποίο βρίσκονταν τον Αύγουστο. Στο μεταξύ, σε έναν μόνο μήνα διπλασιάστηκαν οι αποδόσεις των διετών ΗΠΑ στο 0,49%, καθώς η αγορά προεξοφλεί άνοδο των επιτοκίων του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των διετών ομολόγων της Βρετανίας έφτασαν το 0,7% από το 0,1%.

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, σε αντίθεση με το βραχυπρόθεσμο χρέος που είναι ευάλωτο πάντα στις αυξήσεις των επιτοκίων, επικρατεί, αντιθέτως, σχετική ηρεμία στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων ιδιαίτερα εάν συγκριθεί η τρέχουσα κατάσταση με τις μαζικές πωλήσεις που προηγήθηκαν στις αρχές του έτους. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, η Μάριον Λερεντέκ, στέλεχος της επενδυτικής AXA Investment Managers, τονίζει πως «έχουν όλοι εκπλαγεί από την άνοδο του πληθωρισμού και έχουν καταγραφεί μαζικές πωλήσεις ομολόγων από τον Αύγουστο και μετά». Τον κίνδυνο εκτόξευσης του πληθωρισμού επισήμανε, άλλωστε, ο απερχόμενος πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο πριν από τη λήξη της θητείας του και συγκεκριμένα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,4%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί μετά το 2008, και αναμένεται να αγγίξει το 4% στα τέλη του έτους. Μιλώντας στο Reuters, ο Ανατόλι Ανένκοφ, οικονομολόγος της Societe Generale, προέβλεψε πως και πάλι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την ίδια στάση υπέρ της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της Πέμπτης, «και οι αγορές θα εξακολουθήσουν να στοιχηματίζουν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων του ευρώ». Οπως, πάντως, τονίζει το Reuters, μερίδα στελεχών της ΕΚΤ εκτιμά πως δεν μπορούν να αγνοηθούν περαιτέρω οι πληθωριστικές πιέσεις. Ως εκ τούτου, οικονομολόγοι και αγορές θα ακούσουν και θα διαβάσουν προσεκτικά όσα θα ανακοινώσει η τράπεζα την Πέμπτη. Ενώ τους πρώτους μήνες του έτους, οπότε άρχιζαν να ανοίγουν και πάλι οι οικονομίες, οι κεντρικές τράπεζες φαίνονταν αποφασισμένες να ανεχτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, τώρα επικρατεί στις αγορές η ανησυχία πως ενδέχεται να υπερ-αντιδράσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στην εκτόξευση των τιμών και να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα κάμψουν την ανάπτυξη.

Ήδη τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας υπονομεύουν την ανάκαμψη πολλών οικονομιών. Στη Γερμανία γίνεται ήδη αισθητός ο αντίκτυπος από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας να υποβαθμίζουν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 2,4% από την προηγούμενη εκτίμηση για 3,7%. Αναλυτές της Bank of America δήλωσαν στο Reuters ότι περιμένουν «πως περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ θα αναγνωρίσουν τους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη».