Αυθεντικά ψηφιδωτά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα στη Ροτόντα

από Team MyPortal.gr
sms

Εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουλίου στη Ροτόντα η έκθεση«Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα».


Το εμβληματικότερο μνημείο της πόλης μας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί τον ιδανικότερο χώρο για να παρουσιαστούν επιλεγμένα αντίγραφα ψηφιδωτών από το σύνολο των πρωτοβυζαντινών μνημείων της Ραβέννας, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία παράλληλης ανάγνωσης με τα ψηφιδωτά του ίδιου του μνημείου, όπως και άλλων ψηφιδωτών της ίδιας περιόδου από τα μνημεία της Θεσσαλονίκης του Αγίου Δημητρίου, της Αχειροποιήτου και της Μονής Λατόμου.


Η Ραβέννα, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο από τις αρχές του 5ου αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Ονώριος μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, για να περάσει στη συνέχεια στα χέρια των Οστρογότθων του Θεοδώριχου (475-526) και τέλος να καταστεί έδρα βυζαντινού εξαρχάτου από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Όλοι φρόντισαν ιδιαίτερα την πόλη και κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους υποστήριξαν την οικοδόμηση σημαινόντων μνημείων που κοσμήθηκαν με περίλαμπρα ψηφιδωτά που ειδικά κατά την εποχή των Οστρογότθων αποτυπώνουν την αναμέτρηση του επίσημου δόγματος με την κύρια αίρεση της εποχής, τον Αρειανισμό.
Αυτήν την κληρονομιά της Ραβέννας, από ένα σύνολο μνημείων ενταγμένων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στα μέσα του 20ου αιώνα ο βυζαντινολόγος καθηγητής Giuseppe Bovini, πήρε την πρωτοβουλία να αναθέσει σε ψηφοθέτες σπουδαίους καλλιτέχνες της πόλης από την Ακαδημία Καλών Τεχνών, συγκροτώντας μια σημαντική συλλογή αντιγράφων. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στη συντεταγμένη παραγωγή ζωγραφικών έργων που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη ήδη από τα μέσα του 19ου αι.


Η έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα», επιχειρεί μια πολυδιάστατη αρχαιολογική προσέγγιση στην τέχνη του ψηφιδωτού. Με αναφορά στη αριστουργηματική σύνθεση του διακόσμου της Ροτόντας, ο επισκέπτης μπορεί να συγκρίνει τα ψηφιδωτά αυτά με άλλα σημαίνοντα ψηφιδωτά των πρώιμων βυζαντινών χρόνων, τόσο από τη Ραβέννα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη.


Η έκθεση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Ραβέννας, που υποστηρίχτηκε από την πρώτη στιγμή από τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Efisio Luigi Marras. Η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε σε μια δημιουργική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της ημερομηνίας των εγκαινίων συνδέθηκε με τις μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Ραβέννας και κυρίως με τη συναυλία της 9ης Ιουλίου του Ricardo Mutti στο Ηρώδειο, στιγμιότυπα της οποίας προβλήθηκαν στη βάση του μιναρέ. Εντάχθηκε επίσης στις εκδηλώσεις του Tempo Forte μιας πρωτοβουλίας της Ιταλικής Πρεσβείας που εδώ και ένα χρόνο στοχεύει στη δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου Ιταλικών και Ελληνικών πολιτιστικών φορέων, φτάνοντας σε κάθε γωνιά των δύο χωρών.