Αυτές είναι οι 5 ενδείξεις υπογονιμότητας στους άντρες

από Team MyPortal.gr
sms

Είναι σύνηθες κάποια ζευγάρια να αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας. Πολλά από αυτά τα ζευγάρια δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Έτσι δεν έχουν κανένα λόγο να υποπτεύονται ότι υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας παρά μόνο όταν αρχίζουν τις προσπάθειες για σύλληψη.

Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται στα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν παιδί πάνω από ένα χρόνο χωρίς επιτυχία να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Για τις γυναίκες άνω των 35, το χρονικό όριο μειώνεται στους 6 μήνες καθώς τα θέματα υπογονιμότητας αυξάνονται με την ηλικία.

Υπάρχουν πολλές παθήσεις οι οποίες συμβάλλουν σε θέματα υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας καθώς οι ενδείξεις και τα συμπτώματα ποικίλουν.

Όπως περιγράφει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, (www.drvasilopoulos.com) ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-IASO, οι πιο συνήθεις ενδείξεις υπογονιμότητας στους άνδρες είναι :

  1. Υποτονική ερωτική επιθυμία

Η γονιμότητα ενός άνδρα είναι συνδεδεμένη με την ορμονική ισορροπία. Μειωμένη ερωτική διάθεση θα μπορούσε να είναι σημάδι υπογονιμότητας.

  1. Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις οι οποίες οδηγούν σε πόνο ή πρήξιμο των όρχεων, κάποιες από αυτές σχετίζονται με την υπογονιμότητα.

  1. Στυτική δυσλειτουργία

Μία διαταραχή στα επίπεδα ορμονών ενός άνδρα μπορεί να είναι αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Μειωμένα επίπεδα ορμονών μπορούν να οδηγήσουν σε πρόβλημα σύλληψης.

  1. Προβλήματα εκσπερμάτωσης

Παρομοίως, προβλήματα εκσπερμάτωσης είναι ένας λόγος για να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

  1. Υποπλαστικοί όρχεις

Η υπογονιμότητα σχετίζεται με περιπτώσεις πολύ μικρών όρχεων. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει έλεγχος από το γιατρό σας για αξιολόγηση της γονιμότητας.

Συμπέρασμα

Περίπου το 15%-20% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν παιδί αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.

Προβλήματα στην επιτυχία σύλληψης προέρχονται κατά 40% από αίτια γυναίκειας υπογονιμότητας, 30-40% ανδρικής υπογονιμότητας και 20-30% από συνδυασμό και των δύο.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε θέματα υπογονιμότητας ή φοβάστε για πιθανά προβλήματα σύλληψης στο μέλλον δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης. Η ιατρική κοινότητα εξελίσσεται καθημερινά. Μία επίσκεψη στον ειδικό υπογονιμότητας είναι η καλύτερη λύση.