Ατζέντα Θεσσαλονίκης

από Αντώνης Σαουλίδης
sms

Γράφει ο Αντώνης Σαουλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

Σε κάθε επίσκεψη Πρωθυπουργού ή υπουργού στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ακούμε ευχολόγια και πάντα υπάρχει και ένα “τυράκι” στην φάκα της ψηφοθηρίας.

Τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκε το αποκαλούμενο και  “ορφανό χιλιόμετρο” της Χαλκιδικής. “Βασάνισε” περίπου δυο δεκαετίες Θεσσαλονικείς και χιλιάδες Βαλκάνιους τουρίστες.

Η ιστορία του πολιτικά και επιχειρησιακά τραγέλαφος. Το “αυτονόητο”, όπως είπαν από την κυβέρνηση, χρειάστηκε 16 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα έργο 1120 μέτρων δρόμου.

Δεκαέξι!!! Άλλο ένα χρυσό παράδειγμα για τα έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Με τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ. Να ήταν μόνο αυτό όμως;

Ο Περιφερειακός, των 32 χρόνων ζωής, αναμένει τον Fly Over του να αναπνεύσει. Το Μετρό, προεκλογικό σύνθημα της δεκαετίας του 1970, με “γαλάζιες τρύπες” Κούβελα και “λεόντειες συμβάσεις” Σουφλιά, κατασκευάζεται από το 2006. Και είμαστε 2022.

Ο ΟΑΣΘ, το μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς της πόλης, μοιάζει με δημόσια συγκοινωνία του 2000. Και αντί υπουργείο και διοίκηση να εκσυγχρονίσουν τον στόλο, αυτοί εμπαίζουν τους εργαζόμενους και κάνουν καμπάνιες με… αθλητές. Λεωφορεία μας λείπουν, όχι σποτάκια κύριοι.

Η πόλη και το λιμάνι της δεν έχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου γιατί “συμφέρει περισσότερο” να πας οδικώς στη Καβάλα και από εκεί να πάρεις το πλοίο, όπως αποφάσισε πριν λίγα χρόνια άλλος “γαλάζιος” υπουργός.

Η Θεσσαλονίκη το 2022 είναι μια πόλη των δύο ταχυτήτων. Η διαρκής υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης εξοργίζει. Εγκληματικότητα, έλλειψη ασφάλειας, μεγάλη ανεργία.

Το “φτάνει! Ως εδώ” είναι εδώ και χρόνια στα χείλη των πολιτών. Ορισμένοι άνθρωποι της πόλης μπήκαμε μπροστά και διεκδικήσαμε τα αυτονόητα. Μιλήσαμε, φωνάξαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, απαιτήσαμε.

Η δημιουργία “ατζέντας Θεσσαλονίκης” είναι υποχρέωση για όσους ονειρεύονται μια άλλη Θεσσαλονίκη. Για όσους δεν τους φτάνει το χτύπημα στην πλάτη και η ταμπέλα “συμπρωτεύουσα”.

Να διεκδικείς για την πόλη σου το καλύτερο, να αναδείξεις τα προβλήματα των συμπολιτών σου, να φτάσει η φωνή σου εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και πέφτουν οι υπογραφές. Να τους αναγκάσεις να βγάλουν από τα συρτάρια τους φακέλους που αφορούν την περιοχή σου. Να είσαι η μύγα γύρω γύρω από το αυτί αυτών που αποφασίζουν και κυρίως αυτών που “τρέχουν” σε μια απόλυτα γραφειοκρατούμενη χώρα τα έργα.

Μόνο τότε είσαι χρήσιμος, μόνο έτσι θα έχεις προσφέρει σε αυτούς που σε τιμούν να τους εκπροσωπείς.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 18-6-2022)