Άστοχος ο «αφορισμός» της πολιτικής βαρύτητας της ΔΕΘ!

από Μπίλιας Πάρης
sms

Ας συμφωνήσουμε κατ` αρχήν στην κοινή λογική: Δεν αναβαθμίζονται οι θεσμοί διά της υποβάθμισης!

Έτσι, μεταφέροντας αυτό το σκεπτικό στο θέμα των εγκαινίων της ΔΕΘ, εκτιμώ ότι ο χαρακτήρας της θα προστατευθεί όταν η θεσμική ηγεσία της πόλης, ενεργήσει εκ των προτέρων για την προστασία της, αντί να κρίνει εκ των υστέρων τα φαινόμενα υπονόμευσης που παρατηρούνται.

Τόσο απλή θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε όσους θεωρούν ιδανική λύση, για τα «παρατράγουδα» που λαμβάνουν χώρα την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, την… κατάργηση της συμμετοχής του εκάστοτε πρωθυπουργού και του γενικότερου πολιτικού σκέλους του προγράμματός της.

Η ΔΕΘ ξεκίνησε από την ανάγκη να προωθήσουν τα προϊόντα τους οι επιχειρηματίες τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην εγχώρια αγορά. Στην πορεία, η ΔΕΘ ενισχύθηκε από την ταύτιση του δικούς της βήματος, με την παρουσίαση των οικονομικών προγραμμάτων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επί δεκαετίες, αυτή η «παράδοση» συνεχίστηκε χωρίς προβλήματα. Με τους πολιτικούς να περιηγούνται τα περίπτερα χωρίς να αστυνομοκρατείται ολόκληρη η πόλη.

Με την πάροδο του χρόνου η γενικές εκθέσεις διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα υποβαθμίστηκαν και άρχισαν να προωθούνται οι κλαδικές εκθέσεις που στοχεύουν σε ειδικά κοινά.

Για να παραμείνει ζωντανή η ΔΕΘ αναγκάστηκε να αλλάξει χαρακτήρα και από μια αμιγώς εμπορική έκθεση να γίνει ένα δεκαήμερο εορταστικών εκδηλώσεων. Ενισχύθηκε με την συμμετοχή όχι μόνο επιχειρήσεων που θέλουν να επιδείξουν τα προϊόντα τους, αλλά και με την παρουσία κρατικών επιχειρήσεων, με την αυξημένη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και την διοργάνωση μιας σειράς από παράλληλες πολιτιστικές δράσεις.

Παράλληλα, όσο τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώνονταν, ή όποτε η πολιτική αντιπαράθεση έμπαινε σε φάσης πόλωσης, η παρουσία του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης κατά την διάρκεια των εγκαινίων, εξελίχθηκε σε ευκαιρία για συνδικαλιστικούς φορείς και άλλες κοινωνικές ομάδες να διοργανώνουν συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες προκειμένου να αναδείξουν προβλήματα και θέσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία, η Θεσσαλονίκη την ημέρα των εγκαινίων να είναι μια περίκλειστη πόλη αποκλεισμένη από τους διαμαρτυρόμενους και τα κυβερνητικά στελέχη. Τα στιγμιότυπα βίας έγιναν όλο και συχνότερα, όλο και πιο έντονα. Η τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ, από μια μεγάλη γιορτή έχει γίνει έναυσμα συγκρούσεων και ενίοτε καταστροφών.

Εξ αυτού του λόγου έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με ευθύνη κυρίως του Δημάρχου, που για μια ακόμα φορά, προτείνει αλλαγή του χαρακτήρα των εγκαινίων, χωρίς την παρουσία των πολιτικών.

Πολύ φοβάμαι ότι αν γίνει αυτό που προτείνει ο κ. Μπουτάρης, η ΔΕΘ αντί να αναβαθμιστεί θα υποβαθμιστεί εντελώς, διότι η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας στην ΔΕΘ, δίνει αίγλη στο γεγονός και στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στην πόλη.

Το δύσκολο, αλλά και η πραγματική ευθύνη, για τον «πρώτο πολίτη» της Θεσσαλονίκης, είναι να προκαλέσει μια σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση με όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς που θέλουν να διαμαρτυρηθούν και να προσπαθήσει να τους πείσει να αλλάξουν χαρακτήρα οι διαμαρτυρίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν αναδεικνύουν τα αιτήματα των φορέων, γιατί υπονομεύονται από τους βανδαλισμούς και τα επεισόδια που προκαλεί μια πολύ μικρή μειονότητα, κάθε φορά διαφορετική.

Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται ένας δήμαρχος που θα «καταθέσει» ενέργεια, χρόνο και ειλικρινή διάθεση για συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς αφορισμούς και λεκτικούς προπηλακισμούς στην αντίθετη άποψη.