«Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια: ο αβάσταχτος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ»

από Κούβελας Δημήτρης
sms

Ακόμη μία καθοριστική μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη,συνεπής σε ότι είπαμε προεκλογικά και εγκρίθηκε από τους πολίτες στις εκλογές του Ιουλίου 2019, βάζει φρένο στην ασυδοσία, τη βία και την παραβατικότητα στους χώρους των Πανεπιστημίων.

Μία μεταρρύθμιση ικανή να μεταβάλλει το εκπαιδευτικό τοπίο και να επιτρέψει στις νεότερες γενιές να δουν το Πανεπιστήμιο αποκλειστικά ως χώρο ελεύθερης έκφρασης, διδασκαλίας, γνώσης και έρευνας για τους καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους σε αυτό.Γιατί αυτό είναι το Πανεπιστήμιο σε όλες τις ακαδημαϊκά αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική, όπου σέβονται και την περιουσία των δημόσιων ή ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ο χώρος των πανεπιστημίων έχει συνδεθεί και με πράξεις του κοινού Ποινικού Δικαίου. Ούτε λόγος βέβαια να κυκλοφορείς άφοβα όταν σκοτεινιάζει στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό campus στην Ελλάδα, το ΑΠΘ. Ούτε μας τιμά,ωςτην χώρα που γέννησε την δημοκρατία, την κλασική παιδεία και πολιτισμό, η πρόσφατη δημόσια διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Η εικόνα αυτή συγκλόνισε και αφύπνισε. Το ποτήρι ξεχείλισε και το «ως εδώ» συνοψίζει πλέον την κοινή και ομόθυμη κατακραυγή. Αυτό που έγινε συνιστά ντροπή για την πολιτεία.

Θα περίμενε κανείς, να πλειοδοτούμε για τη βέλτιστη λύση. Κι όμως, η αντίδραση δεν έρχεται μόνον από την ελάχιστη μειοψηφία των «γνωστών – αγνώστων» αλλά κι από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας επιμένει πως η δημοκρατία κινδυνεύει και το αντιδικτατορικό πνεύμα του Πολυτεχνείου καταπνίγεται! Η συνταγή του λαϊκισμού στο φόρτε της. Δυστυχώς, στην προσπάθεια του να πείσει, υποβαθμίζει το πρόβλημα, λέει ψέματα με τον πιο φυσικό τρόπο και κλείνει το μάτι σε ακραία εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.  Ευτυχώς, η ίδια η κοινωνία, πιο ώριμη από ποτέ, εγκρίνει συντριπτικά το ειδικό σώμα φύλαξης στα Α.Ε.Ι. σε όλες τις μεγάλες έρευνες γνώμης που πραγματοποιούνται. Ακόμη και το 39% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του μέτρου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, δεν είναι δουλειά της ακαδημαϊκής κοινότητας  η αντιμετώπιση της βίας. Είναι άλλο πράγμα η φύλαξη του Πανεπιστημίου και άλλο η ασφάλεια του. Η μεν φύλαξη είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί θέμα των Πανεπιστημίων και επιτυγχάνεται με τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, η δε ασφάλεια σύμφωνα με αποφάσεις του ΣτΕ, της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, την πιο πρόσφατη της Συγκλήτου του Α.Π.Θ κλπ. είναι θέμα της Πολιτείας.

Εφαρμόζεται πλέον υποχρεωτικά το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης. Καθιερώνεται η κάρτα εισόδου στο χώρο του Πανεπιστήμιου. Είναι αδιανόητο για μία ευνομούμενη χώρα, να μην υπάρχει εικόνα του ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τους χώρους των πανεπιστημίων. Ιδρύεται ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως, θα συνεργάζεται με τον Πρύτανη και τα αρμόδια όργανα του  πανεπιστημίου, ενώ αποστολή του θα είναι ιδίως η πρόληψη της παραβατικότητας. Δηλαδή, να προλαβαίνει το κακό  στους χώρους των πανεπιστημίων.

Θα πρόκειται για Ομάδα με ειδική στολή, χωρίς να φέρουν όπλα, με εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου και αυτό έχει έναν συμβολισμό, που θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Με τον πρόσφατο νόμο εξασφαλίζουμε την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την ποιοτική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Έτσι τα πανεπιστήμιά μας θα συνεχίσουν να διακρίνονται διεθνώς για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους κι όχι να γίνονται πρώτη είδηση για τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα σε αυτά. Να προκαλούν σε όποιον τα επισκέπτεται το δέος που νιώθουμε εμείς όταν βρισκόμαστε στα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη παιδεία και την ασφάλεια των νέων. Μας το ζητούν οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι γονείς και εμείς ακούμε τους πολίτες και υλοποιούμε στην πράξη, τις απαιτήσεις των καιρών. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

  • Ο Δημήτρης Κούβελας είναι βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης