Απόλυτη προτεραιότητα η κατασκευή του Παιδιατρικού νοσοκομείου

sms

Του Νίκου Καραγιαννακίδη*

Για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, η είδηση για την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί πως θα έμπαιναν νέα εμπόδια στην υλοποίηση ενός έργου απόλυτα αναγκαίου για τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, ενός έργου που θωρακίζει το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Η κατηγορηματική και ξεκάθαρη δέσμευση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη πως η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου θα προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ακόμη και με την οικονομική συνδρομή της Πολιτείας αποδεικνύει για μία ακόμη φορά το πραγματικό, έμπρακτο ενδιαφέρον αυτής της Κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, όμως, γεννά την υποχρέωση της Πολιτείας να δράσει και να δράσει άμεσα. Τα όρια της υπομονής των κατοίκων αυτής της πόλης έχουν εξαντληθεί.

Την ώρα που κάποιοι προσπάθησαν να στήσουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, εκμεταλλευόμενοι την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να προσφέρει στη Μακεδονία και στη Θράκη μια κορυφαία μονάδα υγείας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να καρπωθούν πολιτικά τη μη αναμενόμενη αυτή εξέλιξη. Είναι οι ίδιοι που έστηναν fakeεκδοτήρια στα δήθεν εγκαίνια του σταθμού Συντριβάνι του Μετρό, αυτοί που σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης παρέδωσαν μόνο …μακέτες.

Όσο και αν επιχαίρουν ή προσπαθούν να σπεκουλάρουν πολιτικά, να είναι βέβαιοι πως για μια ακόμη φορά θα πέσουν πάνω σε ένα τοίχο σοβαρότητας, υπευθυνότητας, αξιοπιστίας και συνέπειας. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο είναι ένα στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη, για τη βόρεια Ελλάδα, για την Κυβέρνηση. Και το στοίχημα αυτό πρέπει να το κερδίσουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το κερδίσουμε. Η λειτουργία οκτώ, μόλις, κλινών ΜΕΘ παίδων σε Μακεδονία και Θράκη καταδεικνύει το μέγεθος της ανάγκης που υπάρχει ώστε μέχρι το 2025 να έχουμε ένα νέο, υπερσύγχρονο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για νέες καθυστερήσεις.

Σε αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είμαι βέβαιος πως οι όποιες δυσκολίες θα ξεπεραστούν και αυτό το κορυφαίο έργο που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας θα προχωρήσει. Όπως σωστά έγραψε και ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης«μπήκε στην όλη διαδικασία μια άνω τελεία, δε σταμάτησε». Και δεν πρόκειται να σταματήσει, δε μπορεί να σταματήσει. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, είναι ζήτημα αξιοπιστίας, είναι ζήτημα σοβαρότητας και πολιτικής συνέπειας.

Ο Νίκος Καραγιαννακίδης είναι δικηγόρος, πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 11-3-2023)