της Βαρβάρας Ζούκα
Την ανάγκη καθιέρωσης της μητροπολιτικότητας έθεσε ως αίτημα πρώτης γραμμής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, παρουσιάζοντας σήμερα το πρωί στο “Ολύμπιον” τον απολογισμό του έργου για το πρώτο έτος της διοίκησής του αλλά και τους κεντρικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια της δημαρχιακής θητείας του.
«Θα επιμείνω μέχρι τέλους στην ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της μητροπολιτικότητας, ώστε να μπορούμε σε τοπικό επίπεδο να διαχειριζόμαστε με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας», τόνισε ο κ. Αγγελούδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποδοθούν αρμοδιότητες στον κεντρικό δήμο της πόλης, οι οποίες θα συνοδεύονται από ανάλογους πόρους.
Οι δύο κεντρικές εξαγγελίες για σχολεία και πλατεία Αριστοτέλους
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε δύο κεντρικές εξαγγελίες για το τρέχον έτος. Η πρώτη έχει να κάνει με την αξιοποίηση εντός του 2025 των 8,5 εκατ. ευρώ τα οποία εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντικατάσταση λυόμενων σχολείων τα οποία χρονολογούνται από τον σεισμό του 1978.
Η δεύτερη αφορά το σχέδιο για την ανάπλαση εμβληματικών πλατειών της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Αγγελούδης, στο τέλος του τρέχοντος έτους θα δημοπρατηθεί η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, καθώς η οριστική μελέτη του έργου έχει παραδοθεί και ξεκινάει πλέον η μελέτη εφαρμογής.
Οι επόμενοι στόχοι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της πολύπαθης πλατείας Διοικητηρίου όπως και η προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας και για την κατασκευή ξύλινου ντεκ στην παραλία. Στο σύνολό τους τα μεγάλα αυτά έργα προχωρούν με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Αγγελούδης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την οποία θα διασφαλίζεται η υιοθέτηση των προτάσεών του για τη δημιουργία ενός ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου 110 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της ΔΕΘ με φύτευση 4.000 δέντρων, για τη δημιουργία 1.500 – 2.000 υπόγειων θέσεων στάθμευσης και για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ. «Είναι σημεία από τα οποία δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Συνάντηση με Τζιτζικώστα για τραμ
Ο κ. Αγγελούδης έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολο Τζιτζικώστα, στον οποίο, όπως ανέφερε, θα θέσει το θέμα του τραμ.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, τόνισε ότι για τη δημοτική αρχή παραμένει ανοιχτό και το θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας.
Δύο στόχοι για τη… δεύτερη θητεία
Ο κ. Αγγελούδης παρουσίασε και δύο κομβικούς στόχους για τη δεύτερη θητεία την οποία θα επιδιώξει στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο πρώτος είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης με την ενοποίηση του νότιου τμήματος της Έκθεσης, του πάρκου της ΧΑΝΘ, του Λευκού Πύργου, του πάρκου Ξαρχάκου και των Μουσείων, ώστε να αποδοθεί στην πόλη μια συνολική έκταση 300 στρεμμάτων με πυκνή δενδροφύτευση.
Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση, που, όπως είπε, «οραματιζόμαστε μέχρι το τέλος του 2034» είναι η δημιουργία του ενιαίου αρχαιολογικού περιπάτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με προτεραιότητα στους άξονες της Αριστοτέλους και της Δημητρίου Γούναρη, και η διασύνδεσή του με τα μνημεία που βρίσκονται στο χώρο.
«Δουλεύουμε για μια Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή, λειτουργική και εξωστρεφή, νεανική και τουριστική, μια Θεσσαλονίκη της βιώσιμης κινητικότητας. Μια πόλη που έχει για σύνορα την καινοτομία, την ιστορία και τον δυναμισμό της γεωγραφικής της θέσης. Μια Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελούδης.
Ο απολογισμός για τον πρώτο χρόνο
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό πεπραγμένων για το πρώτο έτος της δημαρχιακής θητείας του, ο κ. Αγγελούδης στάθηκε στα ακόλουθα:
– Στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για δύο εμβληματικά έργα, το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας και τη δεύτερη φάση του έργου ανάπλασης της Αγίας Σοφίας
– Στη διεκδίκηση και εξασφάλιση 14 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της καθαριότητας
– Στη δημιουργία τριών νέων δημοτικών ιατρείων και δύο καινούριων υποστηρικτικών κοινωνικών δομών
– Στη φύτευση 10.000 δέντρων
– Στη δημιουργία 1.300 νέων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και 610 θέσεων στάθμευσης δικύκλων. Ειδικά για τις θέσεις δικύκλων ο κ. Αγγελούδης υπογράμμισε ότι ο δήμος αναμένει την έγκριση της αποκεντρωμένης διοίκησης.
– Στην επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού στο λιμάνι
– Στην ανάταξη της νέας παραλίας
– Στη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και
– Στα πάρκα τσέπης και στην πρώτη παιδική χαρά που εγκαινιάστηκε.
Πετύχαμε αρκετά, υλοποιήσαμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε. Θα μπορούσαμε, όμως, να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι. Στην πόλη αυτή χρωστάμε, δεν μας χρωστάει. Και, ασφαλώς, μέτρο σύγκρισης δεν αποτελεί για εμάς η προηγούμενη χαμένη τετραετία. Μέτρο μας είναι τα πολλά και δικαιολογημένα ‘θέλω’ των πολιτών, όλων αυτών που ζητούν τα αυτονόητα: μια πόλη καθαρή, σύγχρονη, φωτεινή, ανθρώπινη, φιλική, προσβάσιμη, συμπεριληπτική και ασφαλή», τόνισε ο κ. Αγγελούδης.