Αποχώρησε από την Εξεταστική σύσσωμη η αντιπολίτευση

από Team MyPortal.gr
sms

Στον αέρα τινάχθηκε η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής μετά την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι θέλησε να κλείσει άρον – άρον την εξεταστική αρνούμενη την κλήση κι άλλων μαρτύρων.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο λένε από τη ΝΔ και διερωτώνται πότε θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα. Από την πλειοψηφία αναφέρουν ότι όλες οι πτυχές της υπόθεσης διερευνώνται ενδελεχώς και μάλιστα για πρώτη φορά με τρεις πρώην και έναν νυν διοικητή της ΕΥΠ, τους επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών πολιτικά πρόσωπα αλλά και εκπροσώπους εταιρειών που όπως λένε μίλησαν και αποκάλυψαν.

Από την άλλη φαίνεται ότι έχει ριφθεί ο κύβος για να παραστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό είναι ένα πεδίο τριβής γιατί η πρόσκληση για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι για την ερχόμενη Τρίτη όμως το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε η συνεννόηση προκαλεί την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

 

Τζανακόπουλος: Προσχηματική η συζήτηση επί της κλήσης μαρτύρων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη σημερινή διαδικασία στην Εξεταστική Επιτροπή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διοργάνωσε μια προσχηματική στην πραγματικότητα συζήτηση επί της κλήσης νέων μαρτύρων.

Είχε προαποφασίσει ότι θα κλείσει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής άρον – άρον, με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη.

Θα συνεχίσουμε από την επόμενη συνεδρίαση να προσερχόμαστε στην Εξεταστική Επιτροπή. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για να λάμψει η αλήθεια κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κόντρα στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να βυθίσει, όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα στο σκοτάδι».

 

Καραθανασόπουλος: Απαράδεκτη η απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της, δήλωσε: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η εμμονή της να μην κληθούν και νέοι μάρτυρες απαραίτητοι για τη διερεύνηση σε βάθος των τριών υποθέσεων των υποκλοπών, δηλαδή, στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, επιβεβαιώνει την πρόθεση τους για συγκάλυψη των υποθέσεων.

Το ΚΚΕ θα ενημερώσει για όλες αυτές τις εξελίξεις τον ελληνικό λαό επίσημα και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να διερευνηθούν οι τρεις σοβαρές αυτές υποθέσεις».

 

Μαρκόπουλος: Προσχηματική η αποχώρηση

Ο βουλευτής του ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της Επιτροπής, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, τρεις πρώην διοικητές και ένας νυν διοικητής της ΕΥΠ, δυο επικεφαλής Ανεξάρτητων ελεγκτικών Αρχών, εκπρόσωποι εταιριών αλλά και πολιτικά πρόσωπα στην υψηλότερου κύρους κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, φώτισαν, μίλησαν και αποκάλυψαν.

Όλες οι πτυχές της υπόθεσης ερευνώνται ενδελεχώς. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, από την αρχή δυναμίτισε τις εργασίες της Επιτροπής και επιβεβαιώθηκε με την προσχηματική αποχώρηση τους από τη σημερινή ψηφοφορία για δεύτερη φορά. Στον κατήφορο αυτό δεν τους ακολουθούμε. Ακόμη περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα».

 

Εκπρόσωπος Krikel: Καμία σχέση με το predator

Στην κατάθεσή του, ο νόμιμος εκπρόσωπος της Krikel Σταμάτης Τρίμπαλης σημείωσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι δεν έχει καμία σχέση με το Predator και ότι η πρώτη σύμβαση της εταιρείας Krikel με το Δημόσιο ήταν το 2018 – δηλαδή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – και αφορούσε το σύστημα Tetra του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (το ίδιο είχε πει νωρίτερα και η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου).

Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει συμβάσεις πέραν των επεκτάσεων – παρακολουθημάτων της αρχικής με την ΕΛ.ΑΣ που υπεγράφη το 2018 – ενώ ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Είχα επικοινωνία με τον Νίκο Τόσκα, τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τη δουλειά μου, όχι όμως με τον κ. Δημητριάδη» φέρεται να υποστήριξε. Επίσης πως στα χρόνια της ΝΔ, οι σχέσεις του δεν αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα αλλά μόνο με επιχειρησιακό δυναμικό.

Παράλληλα τόνισε, πως ποτέ δεν συνεργάστηκε με την ΕΥΠ και πως δεν είχε καμία σχέση με τον κ. Λαβράνο.

Τέλος τοποθετήθηκε και ως προς τη σύμβαση του Απριλίου του 2021, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με προκαταβολή 4 εκατ. ευρώ για προμήθεια του συστήματος Tetra για Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε πως η προκαταβολή είχε να κάνει με την επείγουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη άμεσης προμήθειας λόγω αυξημένων ροών.