Από τον Απρίλιο σε ισχύ τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα»

από Team MyPortal.gr
sms

Στις αρχές Απριλίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εφαρμογή του μέτρου «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» προκειμένου να διευκολυνθούν περίπου 120.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν ήδη θέσει ή θα θέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου τα οχήματά τους σε ακινησία.

Ένας επιπλέον λόγος για να εφαρμοστεί νωρίτερα το μέτρο, από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο ή τον Μάϊο, οπότε και θα χρειαστεί ορισμένοι να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν.

Η σχετική νομοθετική διάταξη θα δίνει και φέτος τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς, βρίσκεται υπό κατάρτιση, προκειμένου να προωθηθεί εγκαίρως για ψήφιση.

Το μέτρο προβλέπει ότι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το όχημά του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Εάν, όμως, ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας.

Ωστόσο, διάστημα εντός του μήνα που ενδεχομένως να αφορά και μία ημέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Άρση ακινησίας

Όσο για το δικαίωμα άρσης ακινησίας, χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

Όσοι θέλουν να προβούν σε ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα που θέλουν να κινήσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους.

Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι, συμπληρώνουν κωδικούς Taxisnet, στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ, επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος.

Όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. ώστε να υποβάλλουν το αίτημα άρσης και να παραλάβουν τις πινακίδες τους καθώς ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Συνιδιοκτησία

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.