Απο την Αυτοδιοίκηση στη Βουλή – Οι υποψήφιοι

από Team MyPortal.gr
sms

Της Χρύσας Κυριακού

Πλώρη για την κεντρική πολιτική σκηνή βάζουν αυτοδιοικητικά στελέχη του νομού Θεσσαλονίκης, που αφήνουν τα έδρανα του δημοτικού αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου και διεκδικούν μια θέση στη Βουλή. Αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και υποψήφιοι δήμαρχοι προερχόμενοι κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένεται να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούνταν ανέκαθεν από πολλούς ως το πρώτο σκαλοπάτι για τα επόμενα πολιτικά τους βήματα. Δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που ξεκίνησαν από την καρέκλα του δημοτικού συμβούλου και κατέκτησαν μια θέση στο κοινοβούλιο.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης υποψήφιος αναμένεται να είναι ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο Πέτρος Λεκάκης θα διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή θέτοντας υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Λεκάκης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση ενώ έχει βρει και την ομάδα εργασίας με την οποία θα πορευτεί στο δρόμο προς τις εκλογές. Για μια θέση στη Βουλή ακούγεται και το όνομα του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Σωκράτη Δημητριάδη, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του.

Δύο θα είναι οι υποψήφιοι στο δήμο Νεάπολης Συκεών. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, θα διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στα έδρανα της Βουλής ενώ υποψήφιος με το ίδιο κόμμα θα είναι και ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Πάππου. Ο κ. Πάππου αναμένεται ωστόσο να είναι υποψήφιος στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο σημερινός αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, Κώστας Σωτηράκης, στενός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για την Α’ Θεσσαλονίκης. Υποψήφια αναμένεται να είναι και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, στο δήμο Παύλου Μελά, Χαρά Αμανατίδου, η οποία φέρεται να απάντησε θετικά στην πρόταση που της έγινε από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.

Υποψήφιος με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα είναι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Στοΐτσας. Ο κ. Στοΐτσας έχει εκφράσει τη βούλησή του να διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή και να αφήσει πίσω του τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Υποψήφιος με το ίδιο κόμμα επιθυμεί να είναι και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Νέας Γενιάς του δήμου Χαλκηδόνος, Γιάννης Μπατζαρακίδης.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ στη Β’ Θεσσαλονίκης είναι του αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θερμαϊκού Συμεών Καψάλα αλλά και του τέως δημάρχου Αξιού, Δημήτρη Ζακαλκά.

Όσον αφορά τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στην «Πολιτική» ο Πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ, Ζήσης Ιωακείμοβιτς τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον από πλευράς στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εξαιρέσεις τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Άγγελο Χαριστέα και τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Μανώλη Ιωαννίδη. Ο κ. Χαριστέας σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τονίσει πως είναι τιμή για τον ίδιο να ακούγεται το όνομά του για το αξίωμα του βουλευτή, προσθέτοντας πως ούτως ή άλλως ασχολείται με τα κοινά εδώ και αρκετά χρόνια και καλοβλέπει το ενδεχόμενο να δώσει τη μάχη για την είσοδό του στη Βουλή.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 24-9-2022)