Από τη δημοσιογραφία στην πολιτική

από Team MyPortal.gr
sms

Της Χρύσας Κυριακού

 

Στη μάχη των εθνικών εκλογών ρίχνονται δυο γνωστοί δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν γράψει χιλιόμετρα προς χάρη της ενημέρωσης χιλιάδων ακροατών και τηλεθεατών. Ο λόγος για τον διευθυντή του Status fm 107,7 Δημήτρη Βενιέρη Βελόπουλο και τη συνταξιούχο, πλέον, Ελένη Ζάχου, η οποία για πολλά χρόνια κρατούσε τα σκήπτρα της ενημέρωσης στο ράδιο Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης Βενιέρης Βελόπουλος συμμετέχει για δεύτερη φορά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης ενώ η Ελένη Ζάχου συμμετέχει για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χαλκιδικής.

 

Το φαινόμενο δημοσιογράφοι να στελεχώνουν ψηφοδέλτια κομμάτων και να διεκδικούν μια θέση στη Βουλή είναι συχνό όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, με πολλούς να κάθονται στα έδρανα του Κοινοβουλίου ενώ ορισμένοι έχουν καταφέρει ακόμη και να υπουργοποιηθούν. Από τη Θεσσαλονίκη ήδη έχουν αποκτήσει το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Χρήστος Γιαννούλης, οι οποίοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Ένας leader της ενημέρωσης, ο Δημήτρης Βενιέρης Βελόπουλος αποφάσισε για δεύτερη φορά να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τον ίδιο να δηλώνει κατά το παρελθόν ότι η πολιτική ήταν πάντα στη «γειτονιά» του. Όπως λέει μιλώντας στην «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών συντακτών και πολιτικών αναλυτών που πάντα διατύπωνε με ειλικρίνεια και πάθος τις απόψεις του για τα θέματα επικαιρότητας. «Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης ο άνθρωπος είναι ον πολιτικό, πόσο μάλλον εκείνοι που ασχολούμαστε με θέματα που άπτονται της πολιτικής. Στο διαχρονικό ερώτημα, ωστόσο, αν η δημοσιογραφία συμπλέει με την πολιτική η προσωπική μου άποψη είναι πως αυτές οι δύο έννοιες γειτνιάζουν. Και καθώς γειτνιάζουν υπάρχουν μια σειρά από ενδεχόμενα, από το να έχουν έναν κώδικα επικοινωνίας, μέχρι του σημείου να διατηρούν μια σχέση συγκρουσιακή», τονίζει ο κ. Βενιέρης Βελόπουλος. Ο ίδιος λέει ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των δημοσιογράφων που πάντα διατηρούσαν μια απόσταση από πυρήνες εξουσίας. «Στεκόμουν πάντα κροτικά και χωρίς συναλλαγές με αυτούς τους πυρήνες», υποστηρίζει. «Ωστόσο και μετά από 35 χρόνια αυτή η δυνατότητα αυτονομίας μου, θεωρώ πως μου επιτρέπει να διεκδικήσω από ένα άλλο μετερίζι όσα υποστήριζα και υπερασπίζομαι ανιδιοτελώς και ανυστερόβουλα. Ίσως κάποιοι να «βλέπουν» τα ένσημά τους στη λεωφόρο της πολιτικής, προσωπικά τα έχω πίσω μου και είναι πολλά χρόνια εργασίας», λέει ο γνωστός δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Βενιέρης Βελόπουλος κάνει λόγο για ένα ρίσκο που παίρνει τονίζοντας ότι το έχει μελετήσει και δηλώνει έτοιμος να αποδείξει στους πολίτες που θα τον εμπιστευτούν «πως στις 21 Μαΐου δεν αρχίζουμε, αλλά συνεχίζουμε μαζί όσα πιστεύουμε ότι χρειάζεται η χώρα».

Η Ελένη Ζάχου δηλώνει ανήσυχη και ατίθαση από μικρή, ενώ από τα 14 της χρόνια ήταν πολιτικοποιημένη. «Από τότε που ζητούσαμε κατάργηση της ποδιάς στα σχολεία. Από τότε που φορτωνόμασταν αποβολές επειδή διοργανώναμε σχολικές εκδηλώσεις για την 17Νοεμβρη ήμουν πολιτικοποιημένο άτομο», τονίζει η κα Ζάχου. «Όταν στα 26 μπήκα στη δημοσιογραφία κράτησα τις πολιτικές μου απόψεις, αλλά άσκησα τη δημοσιογραφία σεβόμενη τον κώδικα δεοντολογίας. Μακριά από pay roll και ανάγνωση non paper. ‘Η θα είσαι δημοσιογράφος ή πολιτικός. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται», σχολιάζει η γνωστή δημοσιογράφος. Όπως λέει και η ίδια μιλώντας στην «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» από το 2015 που συνταξιοδοτήθηκε, άνοιξε το πεδίο να ασχοληθεί με τοπικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα της Χαλκιδικής και ιδιαίτερα του δήμου Ν. Προποντίδας όπου ζει. Αριστερή από τα γεννοφάσκια της, η ένταξή της, όπως λέει, στο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη. Στη συνέχεια εξελέγη συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ν. Καλλικράτειας ενώ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Μάιο του 2019, ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Νέας Προποντίδας, ωστόσο, δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ρίχτηκε στη μάχη του σταυρού. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χαλκιδικής. «Πριν λίγο καιρό το κόμμα μου με πρότεινε ως υποψήφια βουλεύτρια Χαλκιδικής. Μπαίνω σε αυτό τον αγώνα και θα τον δώσω, όπως έκανα πάντα στη ζωή μου, παλεύοντας στην πρώτη γραμμή, με απόλυτη αίσθηση ευθύνης, συνέπεια και καθαρότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά η κα Ζάχου.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική“, 29-4-2023)