Αντρέα Ικιτς-Μπεμ: Η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία

από Team MyPortal.gr
sms

«Η Ελλάδα σύντομα θα σταθεί στα πόδια της. Έχει τεράστιες δυνατότητες. Εάν οι επενδυτές, οι οποίοι είναι ήδη εγκατεστημένοι εδώ, βιώσουν ένα θετικό οικονομικό κλίμα, αυτό θα αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την πραγματοποίηση περαιτέρω επενδύσεων. Είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τονίζει η Αντρέα Ικιτς-Μπεμ, πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Τονίζει, επίσης, πως η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό «αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό βήμα για ολόκληρη την περιοχή και ειδικά σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας της η κ. Ικιτς-Μπεμ είπε: «Η Αυστρία επιθυμεί να συμβάλει να βρεθούν κοινές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Καμία χώρα δεν μπορεί να τις χειριστεί μόνη της. Οι κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, το σύνθημα της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ είναι: ”Μια Ευρώπη που προστατεύει”, ιδίως όσον αφορά στους τρεις τομείς προτεραιότητας: ασφάλεια και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, διασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και της σταθερότητας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αυστρία και το μέλλον της πρέπει, επομένως, να βρίσκεται στην ΕΕ».

Η κ. Ικιτς-Μπεμ λέει επίσης πως «η Αυστρία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός και καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει μόνη».

Για τις διμερείς μας σχέσεις και τις προοπτικές τους η αυστριακή διπλωμάτης επισημαίνει πως «η Ελλάδα είναι μια φίλη-χώρα της οποίας η τεχνογνωσία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλές αυστριακές εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και δεν έχουν εγκαταλείψει την χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου οικονομικής κρίσης», ο δε τουρισμός «αποτελεί ίσως τον ισχυρότερο συνδετικό κρίκο μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων. Το 2017 περίπου 366.400 Αυστριακοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα (+13,3%), πολλοί έρχονται ως τουρίστες και αναχωρούν ως φίλοι», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείσα για τις εμπειρίες της στη χώρα μας απάντησε πως «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι πολύ ανοιχτοί, ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, οι οποίοι με βοήθησαν πολύ να προσαρμοστώ γρήγορα στη ζωή στην Ελλάδα. Ήταν πολύ συναρπαστικό γεγονός για μένα το να κατανοήσω εις βάθος τον πολιτισμό και να ζήσω από κοντά το έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τον διάλογο». Έχει μεν επισκεφτεί ήδη πολλά μέρη στη χώρα μας, αλλά θα ήθελε να κάνει «τον γύρο της Ελλάδας, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Η πλήρης συνέντευξη της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Αθήνα Αντρέα Ικιτς-Μπεμ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:

Κυρία πρέσβης, ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία ανέλαβε η Αυστρία από την 1η Ιουλίου;

Η Αυστρία ως χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της ΕΕ, επιθυμεί να συμβάλει – σύμφωνα με τον παραδοσιακό ρόλο της ως ουδέτερου διαμεσολαβητή – ώστε να βρεθούν κοινές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Καμία χώρα δεν μπορεί να τις χειριστεί μόνη της. Οι κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, το σύνθημα της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ είναι: «Μια Ευρώπη που προστατεύει», ιδίως όσον αφορά στους τρεις τομείς προτεραιότητας: ασφάλεια και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, διασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και σταθερότητας στις γειτονικές χώρες – προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων / της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, θέλουμε να ενισχύσουμε την ΕΕ και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα μεγαλύτερης εγγύτητας προς τους πολίτες προκειμένου να αποκατασταθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην ικανότητα δράσης της Ένωσης. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα σημαντικά ζητήματα, για τα οποία είναι απαραίτητη μια λύση από κοινού, και μικρότερη έμφαση σε λιγότερο σημαντικά θέματα, υιοθετώντας το σύνθημα «Λιγότερο, αλλά πιο αποτελεσματικά». Με «Ενότητα στην πολυμορφία» η ΕΕ αντλεί τη δύναμή της από την πολυμορφία των κρατών μελών και των περιφερειών της. Κατά τη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ διαμορφώνονται, επίσης, δύο στόχοι για το μέλλον της ΕΕ: η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (BREXIT) και οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020.

Μπορεί να υπάρχει σταθερότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χωρίς την προσχώρηση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ;

Η ασφάλεια μπορεί να διασφαλιστεί στην Ευρώπη, μόνο εφόσον οι χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με την Ευρώπη απολαμβάνουν την σταθερότητα. Ως εκ τούτου, η αυστριακή Προεδρία επικεντρώνεται, επίσης, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αυστρία και το μέλλον της πρέπει, επομένως, να βρίσκεται στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επιτευχθεί μετρήσιμη πρόοδος στη διαδικασία προσχώρησης.

Πώς εκτιμάτε τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας;

Η σύναψη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό βήμα για ολόκληρη την περιοχή και ειδικά σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.

Τι προτείνει η αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος της μεταναστευτικής κρίσης;

Προκειμένου να επιλυθούν τα μείζονα θέματα που απορρέουν από τη μεταναστευτική κρίση, η Αυστρία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός και καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει μόνη. Ως εκ τούτου, ο οργανισμός FRONTEX θα πρέπει να ενισχυθεί, έτσι ώστε οι διακινητές να μην αποφασίζουν, ποιός θα διασχίσει τα σύνορα προς την Ευρώπη. Η συνεργασία με τρίτες χώρες και η επιτόπια βοήθεια θα μειώσουν, επίσης, τον αριθμό των επικίνδυνων μεταναστευτικών διαδρομών προς την Ευρώπη και θα δημιουργήσουν αποτελεσματικές ευκαιρίες για την επιστροφή των μεταναστών.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι διμερείς μας σχέσεις;

Η Ελλάδα είναι για την Αυστρία ένας πολύ σημαντικός εταίρος στην ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς, μια φίλη-χώρα συγκρίσιμου μεγέθους, της οποίας η τεχνογνωσία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Για τον λόγο αυτό εξακολουθούμε να ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας όσον αφορά στις παγκόσμιες προκλήσεις. Οι Αυστριακοί και οι Έλληνες κατανοούν και εκτιμούν ο ένας τον άλλο και μοιράζονται κοινές αξίες. Οι δύο χώρες χαρακτηρίζονται από έναν πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς. Πολλοί Αυστριακοί έρχονται στην Ελλάδα ως τουρίστες και αναχωρούν ως φίλοι, ενώ μερικοί εξ αυτών παραμένουν στην Ελλάδα και η χώρα αυτή καθίσταται για αυτούς τόπος μόνιμης κατοικίας. Οι αυστριακές εταιρείες εκτιμούν τους Έλληνες εταίρους τους. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας. Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων/της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σημαντική για την σταθερότητα των δύο χωρών μας. Συνεπώς, ακόμα πιο εκτενείς είναι οι τακτικές πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και επιστημονικές ανταλλαγές επισκέψεων και ιδεών.

Ποιες είναι οι προοπτικές εμβάθυνσής τους στον τομέα της οικονομίας;

Η Αυστρία και η Ελλάδα διατηρούν, επίσης, σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους: από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τις μεταφορές και την εφοδιαστική, την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, τις συσκευασίες, την περιβαλλοντική τεχνολογία, τα χημικά προϊόντα και διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης μέχρι τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Πολλές αυστριακές εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και δεν έχουν εγκαταλείψει την χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου οικονομικής κρίσης. Ο τουρισμός αποτελεί ίσως τον ισχυρότερο συνδετικό κρίκο μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων. Το 2017 περίπου 366.400 Αυστριακοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα (+13,3%), ενώ περισσότεροι από 65.100 Έλληνες ταξίδεψαν στην Αυστρία (6,5%).

Και στον τομέα του πολιτισμού;

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τον πολιτισμό πραγματοποιείται συχνά μια δημιουργική ανταλλαγή και μάλιστα αναπτύσσονται ακόμη και στενές φιλικές σχέσεις μέσω των εκδηλώσεων της Πρεσβείας. Ένα έργο που τρέχει αυτή την στιγμή, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, είναι το 3ο «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι». Με τη διεξαγωγή μιας συναυλίας εγκαινιάστηκαν οι εκδηλώσεις του Μουσικού Καλοκαιριού στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος έχουν άρωμα Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του «Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού» περισσότεροι από 100 μουσικοί και από τις δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές εμφανίσεις σε 12 μέρη στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα μέσω της κλασικής, τζαζ και ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά και την έκφραση της φιλίας μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας. Αποτελεί μια ιδιαιτέρως μεγάλη τιμή και χαρά για την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα το γεγονός ότι και φέτος το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας έθεσε υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις του «Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού», εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την εκτίμησή του για την εν λόγω πρωτοβουλία.

Επίσης, ο Οργανισμός ?SD (“?sterreichisches Sprachdiplom Deutsch” / Αυστριακό Δίπλωμα Γερμανικής Γλώσσας) με έδρα στη Βιέννη / Κλάγκενφουρτ διεξάγει διεθνώς τυποποιημένες εξετάσεις Γερμανικών ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας στην Ελλάδα από το 1998. Ο συντονισμός των εξετάσεων του ?SD στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2014 από το ?SD Institut Griechenland- Σχολή Μωραΐτη, το οποίο σε συνεργασία με τους εταίρους του στην Ελλάδα οργανώνει τη διεξαγωγή διεθνών εξετάσεων σε 11 πόλεις, προωθώντας ταυτόχρονα τον αυστριακό πολιτισμό. Περισσότεροι από 4.000 υποψήφιοι συμμετέχουν ετησίως στις εξετάσεις του ?SD μόνο στην Ελλάδα, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Η Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό ?SD.

Ποιες είναι οι προσωπικές εμπειρίες σας μέχρι τώρα από την Ελλάδα;

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι πολύ ανοιχτοί, ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, οι οποίοι με βοήθησαν πολύ – συμπεριλαμβανομένων των επίσημων υπηρεσιών – να προσαρμοστώ γρήγορα στη ζωή στην Ελλάδα. Ήταν πολύ συναρπαστικό γεγονός για μένα το να κατανοήσω εις βάθος τον πολιτισμό και να ζήσω από κοντά το έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τον διάλογο. Σημαντικές γέφυρες επικοινωνίας με την Αυστρία αποτελούν οι Αυστριακοί που ζουν στην Ελλάδα και οι Ενώσεις Αυστριακών στην Αθήνα και τη Βόρειο Ελλάδα, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτησάντων εν Αυστρία (ΣΕΦΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν τους δεσμούς αγάπης με την Αυστρία ακόμα και μετά από πολλές δεκαετίες και οι οποίοι μάλιστα έχουν ανοίξει πρόσφατα τις πύλες τους για να δεχτούν προσωπικότητες που είναι στενοί φίλοι της Αυστρίας.

Ποια μέρη έχετε επισκεφθεί; Πού θα θέλατε να περάσετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα;

Προσπαθώ – στον βαθμό που μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου στην Αθήνα – να επισκέπτομαι και άλλα μέρη της Ελλάδας, γεγονός το οποίο έχω επιτύχει κυρίως με αφορμή τις εκδηλώσεις του «Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού». Έχω ήδη επισκεφθεί συχνά τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Ρόδο, την Πάτρα, το Ναύπλιο και τους Δελφούς, ενώ έχω ήδη ταξιδέψει πολλές φορές στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και στην Πελοπόννησο, την Κεντρική Ελλάδα και τη Θράκη και φυσικά και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής. Εννοείται ότι σκοπεύω να γνωρίσω πολλά ακόμα μέρη. Για παράδειγμα, θα ήθελα να κάνω τον γύρο της Ελλάδας, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Είχα ήδη την ευκαιρία να επισκεφθώ ορισμένα από αυτά τα μέρη.

Το μήνυμά σας προς τους Έλληνες για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος; Πιστεύετε ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν τελικά να βγουν από την κρίση;

Με τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία το σημαντικότερο κομμάτι της διαδρομής. Σύντομα η Ελλάδα θα σταθεί εκ νέου στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες η ίδια πρέπει να αξιοποιήσει. Η Ελλάδα και η Αυστρία είναι εταίροι σε κοινά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στους τομείς της δικαιοσύνης, του τουρισμού και των κοινωνικών υποθέσεων. Εάν οι επενδυτές, οι οποίοι είναι ήδη εγκατεστημένοι εδώ, βιώσουν ένα θετικό οικονομικό κλίμα, αυτό θα αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την πραγματοποίηση περαιτέρω επενδύσεων. Είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις προς όφελός της και θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ