Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ : Η αναστάτωση για την καταλληλότητα των εμβολίων δημιουργεί ανεπιθύμητο άγχος, παράγοντα που σχετίζεται με έμφραγμα

«Η αναστάτωση για την καταλληλότητα των εμβολίων δημιουργεί άγχος και φόβο, δύο σημαντικούς  παράγοντες που σχετίζονται με το έμφραγμα», ανέφερε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής καρδιολογίας, Δημήτρης Τούσουλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι τυχόν παρενέργειες είναι είτε άμεσες από αναφυλακτικό σοκ στα πρώτα 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό, ή μετά από 1-2 εβδομάδες που εμφανίζονται θρομβώσεις», ανέφερε ο καθηγητής παραθέτοντας και τα εξής στατιστικά στοιχεία:

  • Πιθανότητα θρόμβωσης αντιστοιχεί σε ένα άτομο ανά 100.000 εμβολιασμένων (συνήθως δεν είναι θανατηφόρες).
  • Αφορούν κατά 80% γυναίκες σε αναλογία με άντρες 1/4.
  • Σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
  • Σε 2,7 εκατομμύρια εμβολιασμένους στη Γερμανία διαπιστώθηκαν 35 θρομβώσεις, δηλαδή  1 στις 100.0000.

«Η αναστάτωση για την ασφάλεια και την καταλληλότητα των εμβολίων δημιουργεί άγχος και φόβο, παράγοντες που σχετίζονται με έμφραγμα μυοκαρδίου», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Ο φόβος και το άγχος σπάει την καρδιά διαίτερα στις γυναίκες και όπως έχει  παρατηρηθεί, μετά από σεισμό ή πλημμύρες αυξάνονται τα ποσοστά αιφνιδίων θανάτων σε άτομα με ανάλογο ιστορικό».

«Θα αντιμετωπιστούν τυχόν παρενέργειες αμέσως και το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο από τον εμβολιασμό. Πρέπει κι εμείς να επιταχύνουμε για να χαρούμε τη ζωή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

No Comments Yet

Comments are closed