Άνοδος σε πετρέλαιο, πτώση σε φυσικό αέριο

από Team MyPortal.gr
sms

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, πτωτικά το φυσικό αέριο. Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες ότι η ρωσική απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υπερίσχυσε των φόβων ότι περαιτέρω πιθανές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων, αλλά εξακολουθούσαν να οδεύουν προς την εβδομαδιαία απώλεια των τεσσάρων.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου brent καταγράφει άνοδο 0,43% στα 93,70 ευρώ το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου WTI, σημειώνει άνοδο 0,64% στα 90,20 ευρώ το βαρέλι.

Αμφότεροι οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονταν σε τροχιά μικρής εβδομαδιαίας πτώσης μετά από κέρδη άνω του 10% τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών για την περιορισμένη παγκόσμια προσφορά, καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, ή ΟΠΕΚ+, διατηρούν τις περικοπές παραγωγής.

«Οι συναλλαγές παρέμειναν ασταθείς εν μέσω μιας διελκυστίνδας μεταξύ των φόβων για την προσφορά που ενισχύθηκαν από τη ρωσική απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων και των ανησυχιών για την επιβράδυνση της ζήτησης λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd, σύμφωνα με το CNBC.

«Μελλοντικά, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο κατά πόσον οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ εφαρμόζονται όπως υποσχέθηκαν και κατά πόσον η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τη ζήτηση», είπε, προβλέποντας ότι το WTI θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος γύρω στα 90 με 95 δολάρια.

Η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ προς όλες τις χώρες εκτός ενός κύκλου τεσσάρων πρώην σοβιετικών κρατών με άμεση ισχύ για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά καυσίμων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη.
Η έλλειψη, η οποία θα αναγκάσει τους αγοραστές καυσίμων της Ρωσίας να ψωνίσουν από αλλού, προκάλεσε αύξηση των προθεσμιακών συμβολαίων για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά σχεδόν 5% την Πέμπτη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια, αλλά σκλήρυνε τη γερακίσια στάση της, προβλέποντας αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 5,50 έως 5,75% έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει πτώση 2,46% στα 38,14 ευρώ την κιλοβατώρα.