Ανοδικά το πετρέλαιο μετά τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται με άνοδο άνω του 1% την Πέμπτη, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε την πρόβλεψή του για την ζήτηση πετρελαίου για φέτος, καθώς η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου οδηγεί ορισμένους καταναλωτές να στραφούν στο πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξάνονται 1,5%, στα 98,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate κερδίζουν 1,6%, στα 93,4 δολάρια.

Οι καύσωνες στην Ευρώπη και οι μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου λόγω των υψηλών τιμών του καυσίμου ενισχύουν τη ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναζητούν εναλλακτικές πηγές καυσίμου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ο Οργανισμός αύξησε τις προβλέψεις τους για τη συνολική ζήτηση πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τόσο το 2022 όσο και το 2023, στα 99,7 εκατ. και στα 101,8 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

Το προσφερόμενο προϊόν βενζίνης αυξήθηκε στα 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να δείχνει μείωση της ζήτησης κατά 6% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι ροές στον αγωγό Ρωσίας-Ευρώπης Druzhba ξεκίνησαν ξανά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το μονοπώλιο του ρωσικού κρατικού πετρελαιαγωγού Transneft επανεκκίνησε τις ροές πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους του πετρελαιαγωγού Druzhba. Η Ουκρανία είχε αναστείλει τις ροές του ρωσικού αγωγού πετρελαίου προς τμήματα της κεντρικής Ευρώπης από τις αρχές αυτού του μήνα, επειδή οι δυτικές κυρώσεις δεν της επέτρεψαν να λάβει τέλη διαμετακόμισης από τη Μόσχα, δήλωσε την Τρίτη η Transneft.