Άννα Ευθυμίου:  “Tο προεκλογικό μας πρόγραμμα έπεισε και εκτιμήθηκε”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

H επανεκλεγείσα στις κάλπες της 21ης Μαΐου Άννα Ευθυμίου μιλάει στην «Π» για το διακύβευμα των νέων εκλογών.  «Στην κρίσιμη αυτή κάλπη θα αναμετρηθεί η σταθερότητα του σήμερα με την αβεβαιότητα του χτες. Αν στην τετραετία που πέρασε το ζητούμενο ήταν να σταθούμε όρθιοι, στην τετραετία που ξεκινά πρέπει να κάνουμε άλματα προς τα μπρος», τονίζει η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης.

 

Είναι ο θρίαμβος της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μάϊου και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

O ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου έδωσε δυνατή και ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία και στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνεχίσει σταθερά, τολμηρά μπροστά!  Παράλληλα, από το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι συμπολίτες έδωσαν θετική ψήφο στο έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. την παρελθούσα τετραετία και το επιβράβευσαν. Ταυτόχρονα, όμως, εξάγεται και το συμπέρασμα ότι το προεκλογικό μας πρόγραμμα έπεισε και εκτιμήθηκε.

H νέα κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι δύσκολη και για εμάς στη ΝΔ. Ο πήχης ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Οι πολίτες θα πρέπει να επανεπιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στη ΝΔ, ώστε να σχηματιστεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στο δρόμο για την κάλπη της 25ης Ιουνίου θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και χωρίς αλαζονεία, προκειμένου να επιτύχουμε την αυτοδυναμία, κάτι που και ο Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το έχει δηλώσει.

Το διακύβευμα των νέων εκλογών ποιο είναι;

Το διακύβευμα της παράταξής μας για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι μια ισχυρή λαϊκή εντολή, που θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουμε προγραμματίσει και ο τόπος έχει ανάγκη. Οι προγραμματικές θέσεις μας και η θετική μας ατζέντα δίνουν ένα ρεαλιστικό όραμα και ελπίδα.

Παράλληλα, είναι και τα πεπραγμένα μας. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να μας κρίνουν με βάση όλα όσα έχουμε κάνει την προηγούμενη τετραετία, τι έχουμε πετύχει κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών και τι εγγυώνται οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία.

Στις 25 Ιουνίου αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Αποφασίζουμε για το πώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα. Στην κρίσιμη αυτή κάλπη θα αναμετρηθεί η σταθερότητα του σήμερα με την αβεβαιότητα του χτες. Αν στην τετραετία που πέρασε το ζητούμενο ήταν να σταθούμε όρθιοι, στην τετραετία που ξεκινά πρέπει να κάνουμε άλματα προς τα μπρος. Αν το ζητούμενο ήταν η σταθερότητα, η δημιουργία στέρεων βάσεων σε μια σειρά από τομείς, τώρα το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η εξέλιξη, η πορεία προς τα εμπρός. Προχωράμε μπροστά για μια Ελλάδα με σταθερή πορεία, για μια Ελλάδα ανάπτυξης και προκοπής, και κυρίως για μια σύγχρονη Ελλάδα που κινείται με αυτοπεποίθηση και συνέπεια στο αύριο, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του χθες.

Με επτακομματική την επόμενη Βουλή, ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι υψηλός. Αποκλείετε και πάλι τις συνεργασίες;

Είναι γεγονός πως η θέση μας ως παράταξη για αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι διαχρονική. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία θα εγγυάται τη σταθερότητα και θα «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Η χώρα έχει ανάγκη αυτοδύναμη κυβέρνηση και νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε οι περισσότεροι. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει σταθερότητα και θεωρώ ότι για τη χώρα μας αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά.

Εμείς ζητάμε αυτοδυναμία για να μπορέσουμε απρόσκοπτα να εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει άλλες δυνατότητες ως προς την πολιτική και την κοινωνική σταθερότητα, κάτι που άλλωστε προέχει σε κάθε περίπτωση.

Η Θεσσαλονίκη και πάλι έδωσε αισθητά χαμηλότερο ποσοστό στη ΝΔ σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό της. Γιατί;

Η Θεσσαλονίκη κράτησε τα ποσοστά της στο ύψος του 2019. Απανεντίας, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη έχασε πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε ένα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την πόλη μας. Τον είδαμε να εγκαινιάζει εργοτάξια και όχι μουσαμάδες. Ως το 2030 έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση 30 έργων υποδομής που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας και οι Θεσσαλονικείς θα το αναγνωρίσουν βιωματικά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας τους.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων άλλων κομμάτων, έγινε διασπορά ψήφων και σε αυτά. Στόχος μας για την κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι να περιορίσουμε τη διασπορά αυτή με τη θετική μας ατζέντα και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις που δίνουν προοπτικές και ελπίδα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδό σας;

Ο ρόλος μου στη Βουλή, εκτός από το να στηρίζω δυνατά το κυβερνητικό έργο, είναι να μεταφέρω προβλήματα, δυσλειτουργίες, προβληματισμούς των συμπολιτών μου στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να τα μετουσιώνω σε πολιτικές πράξεις με θέσεις και προτάσεις μου. Στην κατεύθυνση, λοιπόν, αυτή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους νέους της Θεσσαλονίκης και με τις υποδομές της πόλης συνιστούν βασικές προτεραιότητες μου.

Αποτελεί διαχρονική θέση μου, το να μείνουν οι νέοι στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε τους εκπροσωπώ, φύσει και θέσει, ως η νεότερη σε ηλικία εκλεγμένη βουλευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από το 2010, από τη θέση της δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, είχα υπογραμμίσει την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει πόλο τεχνολογίας και καινοτομίας, ώστε να αντιστραφεί η φυγή των νέων προς το εξωτερικό.

Σαφής προτεραιότητά μου για τη Θεσσαλονίκη την επόμενη τετραετία αποτελεί και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει και η πιστή τήρηση στα χρονοδιαγράμματα των έργων τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς και η ισόρροπη ανάπτυξη Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι διαγωνισμοί και η επέκταση του μετρό προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη θα πρέπει να περάσει στο στάδιο της κατασκευής.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική“, 3-6-2023)