Ανησυχία επιστημόνων για το σεισμό στο Άγιο Όρος – Τι λένε Λέκκας και Παπαδόπουλος

από Team MyPortal.gr
sms

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤnews, έκανε λόγο για «περίεργη» σεισμική δραστηριότητα, καθώς όπως είπε, επρόκειτο για μια δόνηση που «επανέρχεται μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «δεν πρόκειται ακριβώς για ανησυχία αλλά κυρίως για την απορία, που έχουμε να δούμε τι συμβαίνει στο Άγιο Όρος. Είχαμε υπολογίσει τον Σεπτέμβρη ότι έχει εξαντλήσει τη δυναμική του το ρήγμα αυτό, αλλά όμως επανέρχεται πάλι και αυτό είναι που μας κάνει να προβληματιζόμαστε. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο Άγιο Όρος, αν πρέπει δηλαδή να ανησυχούμε σοβαρά ή όχι»<.

Για προσεισμική ακολουθία από τον Σεπτέμβριο του 2024 κάνει λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος δεν δείχνει βεβαιότητα ότι τα 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «Σεισμός 5,3 στον Αθω μεταξύ Δάφνης και Καρυών. Ακολουθούν μετασεισμοί. ‘Ήδη από τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 2024 είχαμε εντοπίσει ότι εξελίσσεται εκεί αργή προσεισμική ακολουθία, με άνω όριο αναμενόμενου μεγέθους το 6, το οποίο επεσήμανα με 3 σχετικά μηνύματα προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ. Το Φεβρουάριο του 2025 το μέγεθος έφθασε το 4,9. Δε γνωρίζουμε ισχυρό σεισμό στην περιοχή στο παρελθόν. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός ήταν ο κύριος. Επί αυτού θα επανέλθω».