Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ζέρβας απο την «Πρωτοβουλία»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην «Πρωτοβουλία». Ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα την ανεξαρτητοποίησή του. «Το Φεβρουάριο του 2015 μετά από διαφωνία μου με τον κ. Δήμαρχο στο θέμα των συμβασιούχων παραιτήθηκα από τη θέση του αντιδημάρχου. Θέμα για το οποίο τελικά δικαιώθηκα», ανέφερε σε επιστολή του ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Βλέπω καθημερινά συμπεριφορές που κατακλύζονται από αστοχίες, εμμονές, δογματισμούς και αλαζονεία. Ο κ. Δήμαρχος και η διοίκηση του εμπιστεύονται συμβούλους που κάθονται πειθήνια μέχρι τα μεσάνυχτα, χωρίς να έχουν ερωτηθεί, να γνωρίζουν γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν «Ναι σε όλα». Αξιοποιούν μόνο υπαλλήλους που συμφωνούν.

Τα αποτελέσματα είναι όμως πρόδηλα. Όχι μόνο στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, αλλά πλέον σε όλη την πόλη.

 • Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου υποβαθμίσθηκε από χώρος διαλόγου και σύνθεσης απόψεων, σε συμβούλιο διεκπεραίωσης διοικητικών εγγράφων, απαξιώνοντας κάθε κριτική καθώς και την κατάθεση αξιόλογων προτάσεων.  Κάθε δεύτερη Δευτέρα είναι η ώρα των ανεκπλήρωτων εξαγγελιών και της ατάκας. Γίνονται ερωτήσεις που δεν παίρνουν απαντήσεις.
 • Τα έδρανα και κυρίως η θέση του κ. Δημάρχου αδειάζουν νωρίς.
 • Οι Επιτροπές του Δήμου συνεδριάζουν με τα μέλη της πλειοψηφίας να είναι ωσεί παρόντα.
 • Οι αποφάσεις που λαμβάνονται συχνότατα ακυρώνονται.
 • Τα εντάλματα κάνουν δρομολόγια,
 • το ίδιο –δυστυχώς!- και οι εισαγγελικές παραγγελίες.
 • Οι μη κρίσεις των υπαλλήλων του Δήμου από την αρχή της θητείας αλλά και το διαρκές γαϊτανάκι διευθυντών και προϊσταμένων καταδεικνύει την μη αξιοκρατική επιλογή προσώπων και συνεργατών.
 • Η πολυπόθητη χρηστή διαχείριση και διαχειριστική ικανότητα έχει μείνει στις εξαγγελίες. Αποφάσεις μεγάλων διαγωνισμών καθυστερούν, ακυρώνονται ή τροποποιούνται, προκαλώντας τους ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης. Δεν γνωρίζω αν άλλοι Δήμοι στη χώρα έχουν τόσες δυσκολίες στην υλοποίηση των αποφάσεων τους.
 • Υπάρχει πλήρης απουσία έργων για την πόλη και έργα μικρής κλίμακας μετονομάζονται σε τεχνικό πρόγραμμα το οποίο, ούτως ή άλλως δεν υλοποιείται.
 • Υπάρχουν όμως και παράλληλα τεχνικά προγράμματα και προϋπολογισμοί, μόνιμες συνεργασίες με ΜΚΟ μέσω δωρεών, δανείων και απευθείας αναθέσεων.
 • Η εξωστρέφεια από στόχος διοίκησης έγινε τρόπος ζωής και lifestyle για πολλά από τα μέλη της διοίκησης.
 • Οι προεκλογικές μας θέσεις υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ενώ υποσχέσεις, αναβλητικότητα, έλλειμα συντονισμού, ημίμετρα και μελέτες άνευ ουσίας συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας διοίκησης.

 

Η πόλη έχει αφεθεί στη λογική ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ οι εκάστοτε παρεμβάσεις αντί να διευκολύνουν, δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Μαλώνουμε με όλους. «Συμμαχούμε με το διάβολο»! Η αξιοπιστία έχει φθάσει στο ναδίρ. Η διοίκηση αντί να λύνει γίνεται μέρος των πολύχρονων και πολυσύνθετων προβλημάτων της πόλης.

 

Είναι πλέον προφανές ότι το καλοκαίρι του 2014 και μετά τις νικηφόρες εκλογές του Μαΐου σχεδιάσθηκε ένα καινούριο πλαίσιο διοίκησης, μια καινούρια «Πρωτοβουλία». Το σχέδιο βρίσκεται πλέον στην ολοκλήρωση του και τα αποτελέσματα είναι προφανή στον κάθε ένα και κάθε μία από μας. Μία παράταξη πολυσυλλεκτική, συνθετική, που προήλθε από την κοινωνία των πολιτών έγινε αρχηγική όπου ο λόγος του ηγέτη είναι κανόνας και σε όποιον δεν αρέσει να σηκώνεται να φεύγει.

Η συλλογικότητα και οι συνεργασίες που ευαγγελιζόταν χάθηκαν. Σήμερα, η στενή ηγετική της ομάδα αποτελεί ένα κλειστό διευθυντήριο αποκλείοντας στελέχη και την ίδια την κοινωνία των πολιτών στην οποία στηρίχθηκε για την εκλογική αλλά και διαχειριστική  επιτυχία του ωραίου εγχειρήματος του 2006, ’10 και ‘14. Θα επιθυμούσα όλα αυτά να τα θέσω ενώπιον της παράταξης. Η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» όμως, έχει να συζητήσει από τον Απρίλιο του 2015!».

Όπως αναφέρει ο κ. Ζέρβας: «δεν ταυτίζομαι πλέον με αυτόν τον τρόπο προσέγγισης και επίλυσης των θεμάτων της πόλης. Ούτε με την ιδεολογία, ούτε την αισθητική και ούτε με τη διαχείριση. […] Δηλώνω ότι αποχωρώ από την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και παραμένω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, πιστός τόσο στις αρχές μου όσο και στις ελπίδες αυτών που στήριξαν το εγχείρημα των προηγούμενων χρόνων. Αυτών που στήριξαν τις αρχές και τις ιδέες που επαγγελθήκαμε, και μας έδωσαν το τιμητικό προνόμιο να τους εκπροσωπούμε σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα.

Κάνω σαφές ότι από τη θέση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου θα συνεχίσω να εκφράζω δημόσια τις θέσεις μου, να στηρίζω ιδέες, να καταθέτω προτάσεις και να προσπαθώ για ένα καλύτερο αλλά και ουσιαστικότερο αύριο για την πόλη και τα προβλήματα της».

 

No Comments Yet

Comments are closed