Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2021

Αναρτήθηκε το 80% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ και μέχρι το βράδυ θα έχει ανέβει στο διαδίκτυο το σύνολο των σημειωμάτων. Φέτος οι 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε έξι δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους μέσα από τη νέα σελίδα myaade.gov.gr.

Σημειώνεται ότι φέτος έχουν αυξηθεί οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% συνεπεία της μείωσης των εισοδημάτων τους το προηγούμενο έτος.

Τα βήματα για την εύρεση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ:

– Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στο myaade.gov.gr

– Επιλέγουν «Εφαρμογές» και στη συνέχεια «φορολογικές υπηρεσίες»

– Στη νέα σελίδα που θα ανοίξει θα πρέπει να επιλεγεί η υπηρεσία «Ακίνητα»

– Στη συνέχεια «δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και αμέσως μετά «είσοδος στην εφαρμογή»

– Θα ζητηθεί το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης

– Θα διορθώσει το έτος και συγκεκριμένα από το 2022 θα επιλέξει 2021.

– Τέλος, θα επιλέξει Εκτυπώσεις. Στη δεύτερη σειρά όπου αναγράφεται Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2021

Στο μεταξύ με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου), και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας, και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων). Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή ΔΟΥ, Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ», όπου θα επισυναφθούν η αίτηση και το σχετικό δικαιολογητικό).

Για τις υπόλοιπες ΔΟΥ που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά Μου», η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή, είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.

No Comments Yet

Comments are closed