Άναψε η “Φλόγα της Μνήμης” για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Κ. Ζέρβα

από Team MyPortal.gr
sms

Σήμερα, Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης ανάβοντας τη «Φλόγα της Μνήμης» στον χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Τιμούμε τις 353.000 των Ελλήνων Ποντίων που σφαγιάστηκαν με σχέδιο από την Τουρκία. Τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων πρέπει να αναγνωριστούν. Αυτό είναι το μεγάλο ιστορικό χρέος», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άναψε την «Φλόγα της Μνήμης» και μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Η παραπάνω εκδηλωση εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικής επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Το Δίκτυο περιλαμβάνει 56 δήμους και στόχος είναι η συμπερίληψη και των σχολείων, ώστε να καθιερωθεί «Ένας Μαραθώνιος Μνήμης».

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Εκπροσωπος της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειάρχης κα Βούλα Πατουλίδου, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Αρχιμ. Ειρηναίος Βογιατζής, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο μνημείο Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμοί. Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η ομιλία από τον Πρέσβη της Ελλάδος Γεώργιο Διον. Πουκαμισά.

Τέλος, στις 20:15 είναι προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

ΠΗΓΗ: thestival.gr, orthodoxianewsagency.gr