Ανάπλαση ΔΕΘ: Επιτέλους, όχι άλλο πισωγύρισμα για τη Θεσσαλονίκη

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Σε αυτήν την πόλη δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ.  Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, οι διαφορετικές απόψεις βοηθούν. Αρκεί ο διάλογος να γίνεται ορθολογικά και κανείς να μην θέλει να επιβάλει την άποψή του πολλώ δε μάλλον όταν είναι μειοψηφική ή άλλοι φορείς έχουν την ευθύνη.

Θυμάμαι την εξαγγελία του Κώστα Καραμανλή, το 2008, για την μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά, μια συζήτηση παλαιότερη βέβαια από όταν η Θεσσαλονίκη διεκδικούσε τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO κάτι που θα απαιτούσε νέες, μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες συνεδριακές και εκθεσιακές υποδομές.  Κάποιοι τότε πανηγύριζαν, άλλα πρότειναν ΔΕΘ στα ανατολικά, άλλοι ανάπλαση του υπάρχοντος χώρου.

Η οικονομική κρίση που ακολούθησε οδήγησε σε εγκατάλειψη των σχεδίων και σταδιακά, μετά από μια περίοδο όπου δημόσια τουλάχιστον το θέμα ήταν εκτός ατζέντας, προχώρησε η ιδέα, που έγινε σταδιακά πολιτική για την ανάπλαση του χώρου που σήμερα αναπτύσσεται η ΔΕΘ με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αλλά και ελεύθερων χώρων εν είδει Μητροπολιτικού Πάρκου.

Σημειώστε ότι η πρόταση ξεκίνησε και προχώρησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα προχωράει από την κυβέρνηση της ΝΔ που μάλιστα το έχει εντάξει στα 5 μεγάλα έργα που θέλει να προωθήσει.  Έχει δε τη σύμφωνη γνώμη Δήμου Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας, ΤΕΕ και σειράς άλλων φορέων.

Την ώρα που το θέμα της ανάπλασης -χάρη και στις κινήσεις της διοίκησης των Τζήκα-Ποζρικίδη- προχωράει με ταχείς ρυθμούς, μόλις προ μιας εβδομάδας είχαμε ανακοινώσεις για το ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, κάποιοι επιλέγουν τώρα να εκφράσουν τη διαφωνία τους και να επιχειρήσουν να ανοίξουν ξανά το θέμα.  Μεταξύ αυτών και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επαναλαμβάνω ως κυβέρνηση έλαβε τις σχετικές αποφάσεις.  Μάλιστα έγινε και αναφορά στη Βουλή απο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη. Μα η κα. Γεννηματά δεν στήριξε το project και το δήλωσε και στη συνάντηση της με τη διοίκηση τον Σεπτέμβριο;

Γιατί τώρα;  Μετά από τόσα χρόνια που το θέμα προχωράει;  Έχει η Θεσσαλονίκη την πολυτέλεια να αποκτήσει άλλον έναν σταθμό Βενιζέλου;  Επιτέλους πρέπει η πόλη να προχωρήσει μπροστά με αποφάσεις που συγκεντρώνουν τη συναίνεση.  Οφείλουν τώρα κόμματα, βουλευτές και φορείς να είναι σε εγρήγορση ώστε να χρειαστεί να βγουν μπροστά για να χτίσουν τοίχο προστασίας  στο σχέδιο για τη ΔΕΘ ώστε αυτή το 2026 να μπορέσει να γιορτάσει τα 100 της χρόνιας σε νέο σπίτι και η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα μεγάλο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και έναν πνεύμονα δημόσιου χώρου στο κέντρο της.