Ανακοινώνονται οι αποζημιώσεις των θυμάτων των Τεμπών – Μεταβατικές διοικήσεις σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ

από Team MyPortal.gr
sms

Σε τρεις άμεσες πρωτοβουλίες προχωράει η κυβέρνηση μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, στο πλαίσιο επανεκκίνησης των σιδηροδρόμων.

Οι αποζημιώσεις από την κυβέρνηση θα είναι ανεξάρτητες από αυτές που υποχρεούται να δώσει η εταιρεία Hellenic Train, ενώ θα υπάρχει πλαίσιο ηθικής και ψυχολογικής στήριξης όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

«Προτεραιότητα έχει πάντα η στήριξη των συγγενών των θυμάτων, η οικονομική στήριξη, αλλά και η ηθική και η ψυχολογική στήριξη. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα και με τη διακριτικότητα που αυτό απαιτεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, απόψε το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις αποζημιώσεις των θυμάτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης προχωράει σε τρεις ενέργειες, οι οποίες και είναι:

  • Προσωρινές διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ με μετακινήσεις εκ των έσω για αρχή και στη συνέχεια θα βγει πρόσκληση
  • Επιστολή στα κόμματα ότι είναι στη διάθεσή τους για ενημέρωση των αρχηγών ή όποιων επιλέξουν εκείνοι
  • Επιστολή προς τη Βουλή ότι είναι στη διάθεσή της για ενημέρωση

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για το θέμα της ασφαλής επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων ώστε έως το τέλος του μήνα να επαναλειτουργήσουν τα δρομολόγια των τρένων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας και έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα πρώτα βήματα ως προς την κατεύθυνση αυτή είναι:

  • Υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σιδηροδρομικό σταθμό.
  • Μείωση του μεταφορικού έργου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί επαρκής αριθμός σταθμαρχών.
  • Καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων.
  • Ταχεία ολοκλήρωση της σύμβασης αναβάθμισης και αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν μετά από επικοινωνία με τη γαλλική Alstom.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για την ενίσχυση του ΟΣΕ.
  • Συνδρομή ΕΕ και Γερμανίας στην παροχή τεχνογνωσίας. Κλιμάκιο Γερμανών ειδικών που λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους θα καταθέσουν προτάσεις για την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου.
  • Αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά δολιοφθορές, κλοπές και καταστροφές στο δίκτυο.