Αμυντικό σύμφωνο υπογράφει ο Σούνακ στην Ιαπωνία με το βλέμμα στην Ταϊβάν

από Team MyPortal.gr
sms

Με μία νέα διμερή αμυντική συμφωνία, και στήριξη προς ιδιωτικές επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 18 δισ. λιρών, στην «ατζέντα» του έφθασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, την Πέμπτη στο Τόκιο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G7 που συνέρχεται έχοντας στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Πριν τη συνεδρίαση των ηγετών των βιομηχανικά ισχυρότερων χωρών στη Χιροσίμα την Παρασκευή, ο Ρίσι Σούνακ έρχεται ενώπιος ενωπίω με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, προς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Βρετανίας-Ιαπωνίας μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας έναντι της Ταϊβάν.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να επισφραγίσουν το αμυντικό Σύμφωνο της Χιροσίμα, το οποίο περιλαμβάνει ρήτρα διμερούς διαβούλευσης για τη λήψη ορισμένων στρατιωτικών αποφάσεων και περαιτέρω ασκήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό από την ομάδα Carrier Strike, μια μονάδα του Βασιλικού Ναυτικού, αναφέρει σχετικά ο Guardian.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εκλαμβάνει την Ιαπωνία ως στρατηγικά σημαντική χώρα, που επίσης συμμερίζεται το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία και την καινοτομία.

Κατά τις συνομιλίες τους πρόκειται να τεθεί επί τάπητος και η προμήθεια ημιαγωγών -που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα, smartphone, ιατρικές συσκευές και όχι μόνο- σε μια περίοδο παγκόσμιας ανησυχίας σχετικά με την εξάρτηση από την παραγωγή στην Ταϊβάν, τη στιγμή που η δημοκρατικά διοικούμενη νήσος αντιμετωπίζει απειλή από την Κίνα.

Την Πέμπτη, ο Ρίσι Σούνακ επισκέφθηκε επίσης μια ναυτική βάση και στη συνέχεια φιλοξένησε μια επιχειρηματική σύνοδο κορυφής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Τόκιο για ιαπωνικές εταιρείες, όπως η Toshiba, η Sumitomo και η Mitsubishi, επισημαίνοντας ότι επενδύουν 18 δισεκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αιολικά πάρκα, ακίνητα και άλλα έργα.

Συνοδεύεται από στελέχη της Octopus Energy, βρετανική εταιρεία κοινής ωφέλειας που επεκτείνεται στην Ιαπωνία, και της Mott MacDonaldς, εταιρεία μηχανικών που αναλαμβάνει υπεράκτια αιολικά έργα, καθώς και τουλάχιστον τρεις βρετανικές νεοφυείς επιχειρήσεις, τις Oxentia, Transreport και Winnow.

Ωστόσο, ο Ρίσι Σούνακ βρέθηκε υπό πίεση ως προς την ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ως επιχειρηματικού προορισμού, καθώς μια κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε ότι το Brexit αποδεικνύεται εμπόδιο.

Ως προς τις εργασίες της G7 που αρχίζουν την Παρασκευή στη Χιροσίμα, ο Ρίσι Σούνακ ανέφερε ότι πιθανώς θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακόν, και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Δεν αναμένεται ότι ο Σουνάκ θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, το ταξίδι του οποίου στην Ασία για τη σύνοδο κορυφής περιορίζεται λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Προτεραιότητα του Ρίσι Σούνακ κατά τις εργασίες της G7 θα είναι σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ να πιέσει τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες να διπλασιάσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.