Αλ. Τσίπρας στο Βελλίδειο: Θα επανακρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ – Πρόγραμμα 6 προτεραιοτήτων

από Team MyPortal.gr
sms

“Τέσσερα χρόνια πριν από αυτό εδώ το βήμα μπορούσαμε να οραματιστούμε μια Ελλάδα που ανοίγει τα φτερά της. Απαλλαγμένη από τα μνημόνια και τον ασφυκτικό κορσέ της δημοσιονομικής επιτήρησης, μπορούσε να ανασάνει ξανά…”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη ΔΕΘ, για να υποστηρίξει ότι “τέσσερα χρόνια από τότε η Ελλάδα είναι μια αγνώριστη χώρα για τους κατοίκους της και “ειδική περίπτωση” ξανά, για την Ευρώπη”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι “η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ξαναγύρισε πίσω και ίσως ακόμη πιο πίσω και από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων” και πως οι εξωγενείς παράγοντες της πανδημίας και του πολέμου “απλά επιδείνωσαν τις συνέπειες μιας ειλημμένης απόφασης, η Ελλάδα να επιστρέψει στο παρελθόν της, να επιστρέψουν οι τύχες της χώρας στις κρατικοδίαιτες ελίτ, να αναδομηθεί το πελατειακό και κομματικό κράτος, να συνθλιβεί ακόμα και το αναιμικό κοινωνικό κράτος, να απορρυθμιστεί πλήρως η αγορά εργασίας, να μπει στο περιθώριο η νέα γενιά”. “Να χτιστεί με δυο λόγια μια Ελλάδα άνιση, άδικη, αβίωτη για τους πολλούς”, είπε. “Σήμερα είναι ζωτική κοινωνική και εθνική ανάγκη να κάνουμε πράξη αυτή την προσμονή για καλύτερες μέρες. Να δώσουμε λύσεις”, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι παρών και έτοιμος να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

“Είμαστε εδώ για να φέρουμε στη χώρα ξανά τη δικαιοσύνη. Τη δικαιοσύνη παντού” είπε ο Αλέξης Τσίπρας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα.

Επιπλέον, έκανε λόγο για υπονόμευση του κράτους δικαίου το οποίο -όπως είπε δεν είναι μόνο πρόβλημα δημοκρατίας αλλά και πρόβλημα ταυτότητας για τη χώρα. “Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, χρειάζεται ένα σχέδιο αναγέννησης”.

Και παρουσίασε ένα πρόγραμμα έξι εθνικών προτεραιοτήτων:

1. Ενεργειακή κρίση

– Επανακρατικοποίηση ΔΕΗ. Ανάκτηση τουλάχιστον του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

-Αποσύνδεση τιμής της  χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής κρατώντας χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές.

-Ανώτατος συντελεστής κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

-Παρέμβαση σε λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

-Ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

– Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

-Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.

-Προστασία από αποκοπές ειδικά σε ευάλωτους καταναλωτές.

2. Ακρίβεια

– Μείωση σε ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ

– Κατάργηση καταβολής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

– Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή,  6%

Ενίσχυση του εισοδήματος

Για τους μισθωτούς:

– Αύξηση κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.

– Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

– Και παράλληλα, επαναφέρουμε τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Για τους συνταξιούχους:

– Επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.

– Επαναφορά 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Και υπενθύμισε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

– Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αύξηση στις  10.000 ευρώ, για το αφορολόγητο. Αλλά και για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το αφορολόγητο αυξάνεται στις 10.000 ευρώ.

Για τους μικρομεσαίους:

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

– Ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα  της υγειονομικής κρίσης

– Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξη στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

– Θέσπιση  ακατάσχετου επαγγελματικό λογαριασμό για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.

– Αντικατάσταση πτωχευτικού κώδικα, με  έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

3. Κοινωνικό Κράτος

– Κατάργηση των νόμων  Χατζηδάκη με επαναφορά ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.

– Επανίδρυση ΣΕΠΕ, για να είναι μόνιμα στο πεδίο και να παρεμβαίνει για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

– Εφαρμογή σταδιακά το 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.

ΕΣΥ

– Πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

– Μονιμοποίηση συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή, σταματάμε τη τιμωριτική αναστολή εργασίας για υγειονομικούς και εντάσσουμε όλο το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά.

– Εισαγωγικός μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ.

– Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

Αύξηση σε Τοπικές Μονάδες Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραιώνουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, το δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, ολοκληρώνουμε την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ

Δημόσια Παιδεία:

– Καθιερώνουμε τη 14 χρόνη υποχρεωτική εκπαίδευση.

– Ενισχύουμε με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τους αναπληρωτές.

– Θεσπίζουμε τη ρήτρα αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.

– Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.

– Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

– Επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνον την απόκτηση του απολυτηρίου.

– Επαναφέρουμε τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

– Διαμορφώνουμε Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.

– Καταργούμε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΑΜΕΑ

– Αυξάνουμε το αναπηρικό επίδομα κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.

– Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις

– Δημιουργούμε προσβάσιμες γειτονιές σε 20 πόλεις.

– Διευκολύνουμε την επικοινωνία του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας τη περιττή γραφειοκρατία.

Πράσινη μετάβαση- παραγωγική ανασυγκρότηση

– Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση  Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).

– Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.

– Εξασφαλίζουμε ικανό μέρος του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.

– Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

– Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)

– Χρηματοδοτούμε τους Δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.