Διάγγελμα Αλ. Τσίπρα: Η ΠΓΔΜ μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

από Team MyPortal.gr
sms

“Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, «συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, είπε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό, δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως με τη συμφωνία αυτή, οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως “Μακεδονία”, θα την αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”. Με το τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται, όπως ανέφερε, ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων της Ελλάδας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική τους ονομασία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως με τη Συμφωνία στην οποία κατέληξαν, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές της Ελλάδας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

“Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλά πέραν αυτών, μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι συμφωνήσαμε οι γείτονές μας στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα τους οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική”, υποστήριξε στη συνέχεια του διαγγέλματος του ο κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συμφωνία όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της. Αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών και τέλος αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές – αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή  διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που αφορά όχι μόνο το έθνος μας, αλλά συνολικότερα τη περιοχή μας. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας. Κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον”.