Αλ. Τσίπρας: «Mea culpa» η απλή αναλογική – Θα κριθούμε όλοι στις 25 Ιουνίου

από Team MyPortal.gr
sms

Σε κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναγνωρίζοντας ότι φέρει την ευθύνη για τις αποφάσεις που ελήφθησαν ως προς την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, με τη ρήση «Mea culpa».

«Λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, κάνοντας λόγο για ένα «όραμα που δεν περπάτησε».

Κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη εκλογική διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το κόμμα του «ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας» και πως δεν θα μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας.

«Γνωρίζω πως είναι δύσκολη η ανατροπή, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω τη μάχη μέχρι το τέλος», είπε, ενώ σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα, για να αναφέρει ότι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «ισχυρή Δημοκρατία».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε την επιχειρηματολογία του κατά της αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Στο ερώτημα αν θα αλλάξει στελέχη λόγω του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα. «Κάνουμε όποιες κινήσεις είναι αναγκαίες» πρόσθεσε και τόνισε πως «θα κριθούμε όλοι, ατομικά και συλλογικά και θα κριθώ και εγώ», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

«Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν επικοινωνήσαμε το πρόγραμμά μας σωστά. Είναι δεδομένο ότι το 40% των πολιτών επέλεξαν Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία. Όμως τώρα έχουμε μία άλλη εκλογική δοκιμασία. Στις 25 Ιουνίου θα κριθεί το μέλλον μας για τα επόμενα 4 χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να αιτιολογήσει την εκ νέου παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος, την Παρασκευή.

«Κάναμε επανατοποθέτηση προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για ένα «συνολικό έλλειμμα» καθώς δεν έγινε επαρκής «συζήτηση για τα προγράμματα, έγινε κυρίως για το χτες».

ΠΑΣΟΚ και Νίκος Φίλης

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενος ότι από κόμμα εξουσίας μετατράπηκε σε συμπλήρωμα της Δεξιάς, για να προσθέσει ότι η Νίκος Ανδρουλάκης έχει παρελθόν στο κόμμα του.

«Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται ευτυχισμένος που είχε απέναντί του το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς στην ουσία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκαψε την απλή αναλογική και την προοπτική συνεργασίας», είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ ως κόμμα εξουσίας, όχι ως συμπλήρωμα, είπε και στρεφόμενος στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η ΝΔ πέτυχε μια ιστορική νίκη, αλλά «ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει λες και είναι πρώτο κόμμα» για το ποσοστό που πήρε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Φίλη περί «τουρκικής μειονότητας στη Ροδόπη» ανέφερε ότι ο κ. Φίλης μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και σημείωσε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική».

Μάλιστα στήριξε το στέλεχος του λέγοντας ότι «είναι προσωπική του άποψη και δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής» και  επιτέθηκε στη ΝΔ κάνοντας λόγο για… «έπαρση αλαζονείας κατά ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν ΝΔ» και πως «δεν επιτρέπεται να παίζουμε παιχνίδια με την πατρίδα».

Ερωτηθείς για τον πήχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενος εκλογές, παραδέχτηκε πως «υπεστήκαμε σοκ με το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και ότι θα «κάνουμε ότι  μπορούμε για να ανατρέχουμε τους συσχετισμούς» για να μην υπάρξει μια «ανεξέλεγκτη, παντοδύναμη, κυβέρνηση», όπως είπε.

Στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί, εφόσον δεν είναι ικανοποιητικό το ποσοστό του κόμματος στη δεύτερη κάλπη σημείωσε ότι «στις 26 του μηνός θα κάνουμε ταμείο για όλους μας». «Έχουμε συλλογικές διαδικασίες, διαφορετικές από εκείνες της ΝΔ, θα κάνουμε ταμείο και θα πάρουμε αποφάσεις», συμπλήρωσε.