Αλ. Τσίπρας: Η συνεργασία με Κύπρο και Ιορδανία ενδυναμώνει τη σταθερότητα στην περιοχή

από Διαχειριστής MyPortal
sms

Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη των εργασιών της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται στο Αμμάν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή, ενώ για την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι είναι οι πλησιέστερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορούν να βοηθήσουν, σημειώνοντας ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία.

Κατά τη Σύνοδο πρόκειται να υπογραφούν και δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον μονάρχη της Ιορδανίας. Ο κ. Τσίπρας έφθασε στις 11:50 στο παλάτι του βασιλιά Αμπντάλα Β’. Η υποδοχή του έγινε με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας απέδωσε τιμές και ο βασιλιάς τον υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία. Οι δυο τους φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σημαίες της Ιορδανίας και της Ελλάδας και αμέσως μετά άρχισε η συνάντηση τους.

Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αμντάλα Β’ είχε και Κύπριος πρόεδρος, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βασιλιά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του για εξεύρεση επίλυσης του Κυπριακού και για τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της ειδικής του απεσταλμένης κας Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.