Αφήστε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της

από Team MyPortal.gr
sms

Του Σταύρου Οραήλογλου

Η οργισμένη ανάρτηση του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης μερικές ώρες μετά το τέλος των επεισοδίων που αμαύρωσαν για μία, ακόμη, χρονιά τις επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει μια θλιβερή πραγματικότητα η οποία δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Τί έγραψε ο Θοδωρής Τσαϊρίδης; «Οι κουκούλες δεν βγαίνουν και οι βαριοπούλες δεν αντιμετωπίζονται με tweets και με καταιγισμό ανούσιων τοποθετήσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα.Χθες, ο περιβόητος θεσμός της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με όλες τις εξαγγελίες που τον ακολουθούσαν, ξεγυμνώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο.Για πολλοστή φορά, ξέφραγο αμπέλι το ΑΠΘ στις ορέξεις μπαχαλάκηδων! Ποιος ευθύνεται; Πάλι η Αστυνομία;;;».

Αγαπητέ Πρόεδρε, η Αστυνομία δεν ευθύνεται, αλλά η Αστυνομία ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ να ευθύνεται. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Εξυπηρετεί σε απόλυτο βαθμό το πολιτικό προσωπικό της χώρας που, διαχρονικά και διακομματικά, δεν θέλει να βάλει τέλος σε αυτή την κατάντια, σε αυτές τις εικόνες της ντροπής και του αίσχους. Σε αυτήν τη χυδαιότητα που επαναλαμβάνεται, με δύο αστυνομικούς αυτή τη φορά να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Ο γόρδιος δεσμός των επεισοδίων δε λύνεται με ευχολόγια, λύνεται μόνο με πολιτική βούληση, σθένος και αποφασιστικότητα. Στην  πράξη, όμως, όχι μόνο στη θεωρία. Με απτές, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και όχι με σύντομα ανέκδοτα, όπως η περίφημη Πανεπιστημιακή Αστυνομία που βρέθηκε εκτός Πανεπιστημίου πριν ακόμη αναλάβει δράση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι η πρώτη που θα έβγαζε κουκούλες και θα καταργούσε τα «άσυλα της ανομίας» με την εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Τα ίδια έλεγε και το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς,όταν ως Πρόεδρος της ΝΔ δεσμευόταν: «Να γνωρίζουν αυτά τα καθάρματα ότι όταν έρθει η ώρα, τις κουκούλες τους θα τις κατεβάσω. Γιατί πρέπει να βγουν οι κουκούλες για να δούμε, όχι μόνον αυτοί ποιοι είναι, αλλά και ποιοι κρύβονται από πίσω τους, οι οποίοι δε θέλουν να μπορεί να έχει το δικαίωμα ο ελληνικός λαός να εκφράζεται ελεύθερα». Τελικά ούτε τότε βγήκαν οι κουκούλες, ούτε τώρα. Και δεν πρόκειται να βγουν ποτέ.

Γιατί πολύ απλά οι κουκούλες είναι πάντα χρήσιμες όταν θέλεις να αλλάξεις ατζέντα, να αποπροσανατολίσεις την κοινή γνώμη, να φαλκιδεύσεις κινητοποιήσεις, να τις συρρικνώσεις, «υπό το φόβο των επεισοδίων». Ας είμαστε ειλικρινείς:Τα επεισόδια προκαλούνται από 150 – 200 γνωστούς αγνώστους και δεν μπορεί να με πείσει κανείς πως η πλειοψηφία αυτών των μπαχαλάκηδων δεν είναι γνώριμοι των αστυνομικών αρχών.Εάν άφηναν την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, είμαι βέβαιος πως το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί, αν δεν είχε πλήρως εξαλειφθεί.

Αλλά επαναλαμβάνω, εάν…