ΑΔΕΔΥ: Υπόμνημα προς τα υπ. Οικονομικών & Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Υπόμνημα απέστειλε η ΑΔΕΔΔΥ προςτην ηγεσία των υπ. Οικονομικών και Εργασίας, ζητώντας να ακυρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους που προέκυψαν επειδή τα αναδρομικά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι το 2013 από καθυστερημένες συντάξεις (κύριες και επικουρικές) του 2011 και 2012, δεν είχαν υποστεί την παρακράτηση του 20%, αλλά την προβλεπόμενη φορολογία, και έπρεπε με ευθύνη της Πολιτείας να σταλούν στους συνταξιούχους βεβαιώσεις αποδοχών και να κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση στις εφορίες το 2014.
Αναλυτικά στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:
Κύριοι υπουργοι Όπως γνωρίζετε, με ευθύνη όλων κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, οι συντάξεις εκδίδονται με καθυστέρηση 2-4 χρόνων. Από 01/01/2014 όλα τα αναδρομικά που λαμβάνει ο συνταξιούχος από την καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων υπόκεινται σε παρακράτηση 20% ( Ν.4172/2013, άρθρο 60).

Τα αναδρομικά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι το 2013 από καθυστερημένες συντάξεις (κύριες και επικουρικές) του 2011 και 2012, δεν είχαν υποστεί την παρακράτηση του 20%, αλλά την προβλεπόμενη φορολογία, και έπρεπε με ευθύνη της Πολιτείας να σταλούν στους συνταξιούχους βεβαιώσεις αποδοχών και να κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση στις εφορίες το 2014.
Το κράτος όχι μόνο δεν έκανε το αυτονόητο, αλλά τιμώρησε με πρόστιμο και βαρύτατες προσαυξήσεις ακόμη και τους συνταξιούχους που έκαναν συμπληρωματική φορολογική δήλωση, επειδή οι Εφορίες, όπως ισχυρίζονται, δεν είχαν προσωπικό να προβούν σε εκκαθάριση των υποβληθεισών δηλώσεων. Το πιο εξωφρενικό, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις σε συνταξιούχους που είχαν κάνει συμπληρωματική δήλωση, είχε γίνει εκκαθάριση και είχε πληρωθεί ο φόρος, αλλά η «ανεξάρτητη» ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμα και προσαυξήσεις, για να παρουσιάσει έργο με την αύξηση των δημόσιων εσόδων, με τη δικαιολογία όμως ότι δεν μπορούσε να γίνει πλήρης έλεγχος από τις Εφορίες(!). Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος συνταξιούχων εκπαιδευτικών, που υποβλήθηκαν το 2014 και δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν ελεγχθεί και έχει πληρωθεί ο φόρος, αλλά η ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμα και προσαυξήσεις «επί δικαίων και αδίκων».
Είναι φανερό ότι οι συνταξιούχοι πληρώνουν την προχειρότητα της ΑΑΔΕ, η οποία έδωσε εντολή στις Εφορίες ελάχιστες ημέρες πριν την 31η του Δεκέμβρη του 2019 να προχωρήσουν στον καταλογισμό φόρου για αναδρομικές αποδοχές του 2013, χωρίς να έχουν λάβει γνώση οι φορολογούμενοι, χωρίς να έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου, χωρίς να τους έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα παροχής πληροφοριών, χωρίς να κληθούν σε ακρόαση, για να δώσουν εξηγήσεις, και χωρίς να τους παρασχεθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής – συμπληρωματικής δήλωσης, όπως προβλέπεται από τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θεωρεί δικαιολογημένη την οργισμένη αντίδραση χιλιάδων συνταξιούχων και καλεί το Υπουργείο Οικονομικών και την «ανεξάρτητη» ΑΑΔΕ να αναλάβουν τις ευθύνες που έχει η Πολιτεία και να ακυρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Είναι αδιανόητο και εξοργιστικό για τις δικές τους παραλείψεις να υποβληθούν σε ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι και να καταφύγουν σε «άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής μέσα σε 30 ημέρες προς τη διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ», όπως προτείνουν οι Εφορίες, για να αποφύγουν την οργή των φορολογουμένων.

No Comments Yet

Comments are closed